Mi lehet az poggyászban?

2020.07.06. 13:00

Meglepetés érheti a határon

Alkoholból és cigarettából is csak adott mennyiség vihető ki, hozható be az országba.

Bájer Máté

Fertõrákos, 2020. április 22. Magyar rendõr ellenõriz egy autóst a magyar-osztrák határon, a Fertõrákos és a burgenlandi Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) közötti átkelõhelyen 2020. április 22-én. A két ország külügyminiszterének megállapodása értelmében a koronavírus-járvány miatt lezárt átkelõt ismét megnyitották, hogy megkönnyítsék az Ausztriában dolgozó magyarok közlekedését. MTI/Filep István

Forrás: MTI

Fotó: Filep István

Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, nem árt tisztában lenni pár egyszerű szabállyal, így sok kellemetlenség, felesleges adminisztráció vagy pluszköltség megspórolható. Mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt vihet magával és hozhat be az utazó?

A szabályok közötti eligazodást elsődlegesen az úti célunk segíti. Ugyanis az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak – tájékoztat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Azt is megtudhattuk, hogy ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor alapesetben a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások.

Vannak azonban olyan áruk, amik kivitele és behozatala szabályozás alá esik, illetve engedélyekhez kötött. Ebbe a kategóriába tartoznak például a védett állat- és növényfajok, a gyógyszerek, a vadászfegyverek, az alkohol és a dohánytermékek is.

Korlátozottan behozható jövedéki termék

Érdemes például igazolást kérniük orvosuktól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek egy hosszabb út előtt, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra. Speciális szabályok vonatkoznak a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra. Ez nemcsak az egyes példányokra, de azok részeire, valamint a belőlük készült termékekre is kiterjedhet – például a vadásztrófeákra és a preparátumokra. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos. Az ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsontból, teknőspáncélból vagy mondjuk egzotikus bőrtermékekből készült tárgyak is engedélykötelesek.

Az EU-n belül a jövedéki termékek – alkohol, cigaretta, üzemanyag – szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk. Adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki termék szállítható. A kereskedelmi mennyiségnek termékenként eltérő küszöbei vannak a NAV szerint. Cigarettából ez a szám 800 szál, szivarból 200, sörből 110 liter, pezsgőből és borból pedig 90 liter a határ. A járművünk tankjában található üzemanyagon felül kannában legfeljebb 10 liter üzemanyag hozható be vagy vihető ki hazánkból. Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta vagy 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen.

(Borítóképünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában