Helyi közélet

2020.07.01. 19:30

Ha nincs Dél-Amerika, marad Európa

A járványon is múlnak a hegymászó idei ­elképzelései.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM-Archívum

Kriván Anita miskolci hegymászó a tavaly év végén Mexikóban, a Pico de Orizaba 5636 méteres csúcsának mászása közben hegyi körülmények között ünnepelt, karácsony és szilveszter után, eredetileg az idei esztendőben is hasonlót tervezett még a koronavírus-járvány kitörése előtt.

A legmagasabb vulkán

„A Föld legmagasabb vulkánjának mászásával szeretném emlékezetessé tenni az idei év végét – mondta. – A Volcanic Seven Summits, azaz a 7 kontinens legmagasabb vulkánjainak megmászása kihívás folytatásaként decemberben Dél-Amerika a tervezett úti cél. Ez lenne immár az ötödik kontinens a hétből. Bízom benne, hogy a Föld fegyelmezett társadalmai megakadályozzák a Covid–19-vírus rohamos terjedését, pusztítását, és az év végére világszerte már csak egy rossz emlék lehet a jelenlegi helyzet.”

2020 decemberében tehát a 6893 méter magas Ojos del Salado lenne a kitűzött cél, amely Chile és Argentína határán található. A hegy neve „sós szemek”, amely a környezetére utal, az Atacama-sivatagban van, éghajlata meglehetősen száraz. A csapadék az 5000 méter feletti magasságokban még hó formájában is nagyon ritkán marad meg. Nincsenek gleccserfolyamok, a hó több méter magas cukorsüveghez hasonló oszlopképződésként, penitencként marad meg, amely olvadásakor sós tavat táplál, így található 6390 méteres magasságban egy „sós szem”, amely a világ talán legmagasabban fekvő tava.

„Az expedíció 14 napos, és meglehetősen kihívásos mászás. A csúcs a lakott helyektől 250–300 kilométerre található, nincs térerő sem, így mindenre fel kell készülni. A négykerék-meghajtású autókkal addig lehet menni, amilyen magasságban már az oxigénhiány miatt megállnak. Onnan gyalogosan viszünk mindent, ami szükséges.”

Kriván Anita a társasági kapcsolatoktól mentes időszakban folyamatosan edzett az idei hegymászószezonra. Amikor most megkérdeztük az idei célokról, ezt mondta: „a dél-amerikai helyzet miatt csak találgatunk, mi lesz decemberre Chilével... Ami biztos, az európai országok legmagasabb pontjai közül terveim szerint Németországban a Zugspitzét – 2962 méter magas – a nyáron megcsinálom, és Svájcban a Dufourspit­zét, amely 4663 méter magas.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában