bükki orchidea

2020.07.18. 14:30

Díjat ért a boldogasszony papucsa

Urbán Helga bakancslistáján régóta szerepelt, hogy lefotózza a bükki orchideát.

Hajdu Mariann

Fotó: Urbán Helga

A neten találta a spanyol orchidea-fotópályázatot Urbán Helga. Ingyenes pályázat volt, három fotót kellett feltöltenie hozzá, gondolta, megpróbálja.

– Épp akkor fotóztam orchideákat, köztük a bükki boldogasszony papucsáról. Nem tudtam, mennyi esélyem van nyerni, hiszen Spanyolországban az éghajlat miatt biztosan gyönyörűek az orchideák – mondja. Aztán a három díj közül elhozta az egyiket. 16 fotót állítottak ki a pályázat anyagából rendezett tárlaton, mindhárom képe látható közöttük.

– Vagyis a magyar orchideák is megállják a helyüket a spanyolok között – jegyzi meg Helga.

Miskolcon és környékén

A fotós rendszeresen nyer díjakat a különböző fotópályázatokon. Tavaly például két kategóriában is ő lett az Év természetfotósa, de mindig elismerik a munkáját az Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemlén is. Néhány éve akkor írtunk róla, amikor egy izlandi pályázaton zsebelt be díjat. Hobbiból fotózik – bár ma már van fotós végzettsége is – de szakmája és főállása szerint biológus.

– Hajnalban vagy munka után gyakran járom a természetet, a lelki békémhez kell, ez a pár óra elég is. Ha közben tudok olyan képeket csinálni, ami másoknak is szemet gyönyörködtető, vagy pályázatokon is megállja a helyét, az külön öröm – árulja el. Főleg Miskolcon és a környékén, valamint a Bükkben talál témát a képeihez. Most például a szitakötőket fotózza munka után a Hejő-pataknál. A vadvirágszezon idején pedig Aggtelek környékére tért újra és újra vissza a kockásliliomokat lencsevégre kapni.

– A boldogasszony papucsa fotóimra különösen büszke vagyok, már régóta szerettem volna fotózni őket – mondja. Ez a fajta orchidea a Bükkben él és különösen védett, hiszen nagyon érzékeny. Ha mindenki csodájára járna, összetömörödne körülötte a talaj, és azt nem élné túl.

– Úgy találtam meg, hogy biológusként elkezdtem utánaolvasni, hogy milyen növényzetet, milyen talajt szeret. Akik észlelték, nem írták le a pontos helyét, de specifikációkat igen, úgyhogy megkerestem. Bakancslistás volt nekem, hogy lefényképezzem.

(A borítóképen: A díjnyertes fotó. Címe: Dávid és Góliát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában