Család

2020.07.05. 09:00

Az apa tekintélyt és erőt jelent a kicsi számára

A mai modern világunkban folyamatosan változik és alakul az apukák szerepe.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az egyértelmű, hogy kevés esemény változtatja meg egy férfi életét annyira, mint az apaság, hiszen hatalmas és egyben csodálatos feladat egy másik emberért ilyen mértékben felelősséget vállalni és gondoskodni róla.

Nagyobb részt vállalnak

Rengeteg olyan program van, ami az anya-gyermek kapcsolatot építi, míg az édesapák sokszor az oldalvonalra kerülnek ezen a területen. Pedig a televízió és az internet uralta hétköznapjainkban, amikor a nemi szerepek is megváltoztak és sokkalta egyenrangúbbá váltak, az apukáknak is nagyobb szelet jut a gyermeknevelésből. Sokan ösztönösen ráéreznek vagy a saját édesapjuktól tanulták, milyen közös programokat élveznek a gyerekeik a legjobban. Vannak azonban olyan apukák is, akik kicsit sutábbak ebben a kérdésben vagy egyszerűen csak szeretnének már a játszóházazás ördögi köréből kicsit kiszabadulni, és más programot átélni a gyermekükkel.

„Tapasztalataim szerint még mindig érvényes a klasszikus értékrend, amely szerint az apa erőt és tekintélyt jelent a gyermek számára, főleg a kisfiúk körében, de

a kislányok apa iránti rajongásában is fontos része az édesapa erős karjának védelmező szerepe” – taglalta Barta Józsefné Zsóka, a miskolci Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa. – Nagyon fontos, hogy az apa milyen értékeket közvetít és ebből mit visz majd magával a gyermek a felnőtt életébe. Mindenki szeretne jó apává válni, és sokakat a gyermekük vezet rá erre.

A szakembertől megtudtuk, hogy sokat számít a közös alkotás öröme, ezért elég csak odaülni a gyerek mellé és együtt építeni valamit legóból, ami a mai világban mindenhol jelen van. Ugyanez a helyzet a homokozóval vagy a gyurmázással. Az nagyon fontos, hogy ilyenkor az apuka a figyelmét csak a gyermekének szentelje. A mesenézés is lehet közös program, ráadásul az édesapa megmagyarázhatja a gyereknek azt a részt, amit valamiért még nem ért. A lényeg, hogy az együttléteket az apa ne feladatnak tekintse, hanem élvezze a közös élményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában