védőeszközök

2020.07.21. 13:00

Arcmaszk, kesztyű, kézfertőtlenítő, bőséges a védőeszköz-választék

A szájmaszk állandó társunkká, a kézfertőtlenítők, gumikesztyűk a táskánk tartalmának főszereplőivé váltak.

Apagyi Beáta

20200713 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Szájmaszk és kézfertőtlenítő gél illusztráció.

Fotó: Ádám János

Már februárban lehetett arról hallani, hogy rohamtempóban emelkedtek meg a fent említett eszközök árai, hiszen a kereskedők próbálták a piaci rés hullámait meglovagolni, ezzel is túlélve a válságot. Míg rengeteg termék iránt visszaesett a kereslet, egy kisebb árucsoport iránt viszont kezelhetetlenül megnőtt. A dobogó első helyén a szájmaszk összes változata állt, kifejezetten a porszűrős, FFP2, FFP3 besorolásúak, a második és harmadik helyen pedig a kézfertőtlenítők és a gumikesztyűk vívhatták meg a csatát.

Észszerű mennyiség

Bár már a korlátozások nagy része eltörlésre került, még mindig kötelező a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben orrot, szájat eltakaró eszközöket használni magunk és embertársaink védelmének érdekében. Sokkal többen használják tudatosabban a kézfertőtlenítőt, már nemcsak megszokásból tartjuk magunknál, hanem komoly szerepet tölt be a mindennapokban. Ha szétnézünk a piacon, körülbelül azt tapasztalhatjuk, hogy a legkisebb kiszerelésű fertőtlenítő gélek – ami 50 millilitert jelent – árai nincsenek 500 forint alatt. A közkedvelt márkák nagyobb kiszerelései elérhetik az 1000–1200 forintos összeget.

Roskadoznak a polcok

A gyógyszertárak honlapjain keresgélve az egyszer használatos, 50 darabos szájmaszk ára 14 950 forint, egy darabot pedig 299 forintért árulnak. Gumikesztyűk esetében a 100 darabos kiszerelés körülbelül 3990–4200 forintért elérhető. Egyelőre azt láthatjuk, hogy a boltok, drogériák polcai, a webshopok felületei roskadoznak az ilyen és ehhez hasonló termékektől.

Ha nincs elég, vesznek

S. László elmondása szerint folyamatos a családjukban az utánpótlás.

„A vírus még mindig a levegőben van, ezért tartom elengedhetetlennek a szájmaszk, gumikesztyű, kézfertőtlenítők használatát. Ha elfogy a 100 darabos kiszerelésű gumikesztyűcsomag, pótoljuk. Ha nincs elegendő szájmaszkunk, vásárolunk. Ez nem jelenti azt, hogy olyan készlettel rendelkezünk, hogy lassan mi magunk is értékesíthetnénk, próbáljuk észszerű keretek között tartani a mennyiséget. Nem árt egy alapkészlet, ha esetleg mégis elér minket a második hullám” – mondta.

(A borítóképen: Nem mindegyik szer tartalmaz elegendő alkoholt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában