szabadidőpark

2020.06.30. 17:30

Klassz sportpark lett a Glass Park

Megnyílt a régió legnagyobb extrémsport- és szabadidőparkja.

Bájer Máté

Fotó: Ádám János

Multifunkcionális, több generáció szórakozását, sportolási igényeit kielégítő létesítmény épült az egykori üveggyár közelében Sajószentpéteren. Az aktív pihenőpark a volt lerakó területén kapott helyet. Megújult az idevezető Üveggyári út is, emellett egy tekintélyes méretű parkolóról is gondoskodtak a tervezők. A sportpálya mellett kialakítottak egy „skate­parkot” is – az utóbbinak a város fiatal BMX-esei és gördeszkásai örülhetnek majd. A Glass Park névre keresztelt komplexumot pénteken adták át hivatalos formában is.

Generációs szórakozás

A park barnamezős területre épült – ez a megnevezése az olyan övezeteknek, amelyek korábban ipari célokat láttak el, de – megtisztításukat követően – újra használatba vehetőnek ítélik őket. A városnak ezt a részét régóta nem sikerült érdemben hasznosítani, elkerülték a fejlesztések is. A Glass Parkot nyugatról az Ibolya-telep városrész határolja, valamint közvetlenül határos a Sajó völgy Natura 2000 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területtel. A helyszín évtizedekig működött az üveggyártási tevékenységet kiszolgáló üzemterületként. A gyár azonban 1999 óta nem termel, így ez az övezet is mindössze egy funkció nélküli, barnamezős terület volt. Ez idáig.

A hangsúly a komplexitáson van: egy helyen található sportpálya, gyermekek szórakozását biztosító eszközök, biciklis ügyességi pálya, skatepark és rendezvények szervezésére, lebonyolítására alkalmas zöld tér. Az Unimini Morian játszóvár – mely típus nem csak a hangzásában idézi meg a római gladiátorokat – izgalmas, ösztönző hatású eszköz: úgy fejlesztették, hogy az általa nyújtott kihívásokat a 3–5 éves gyerekek felismerjék, és legyőzendő akadályként azonosítsák. Emellett fészekhinta is várja a kevésbé kalandos kedvű lurkókat. Az idősebb korosztály is „mászókázhat” a parkban. Egy kombinált eszközt telepítettek az 5–12 évesek számára, amelynek használata javítja az egyensúlyérzéket és a térbiztonságot, növeli a térlátást, valamint elősegíti a szem-, kéz- és lábkoordináció fejlődését.

A játszóeszközök sorában a következők az akadálypálya és a kötélpálya: ez a két eszköz gyakorlatilag a kalandparkok élményét adja át. Ha a gyerekek szeretnék próbára tenni ügyességüket, akkor az ütéscsillapító burkolattal ellátott akadálypálya-elemben megfelelő kihívást találnak, mielőtt átmennek csúszkálni a kötélpályára, ami – az eddigi tapasztalatok szerint – a park egyik legnépszerűbb eleme. Lényege, hogy egy kifeszített acélsodronyon a magasabb pontból indulva csúsznak egy tányérhintán az alacsonyabban fekvő érkezési pontig. A vége gumiütköző, kilengés, és minimum egy elégedett mosoly.

Fitnesz és gördülés

Az idősebbek statikus fitneszrendszerrel növelhetik agilitásukat, építhetik izmaikat. A megnyitón akrobatikus elemekkel kombinált tornabemutatót tartott Balogh Ádám és Papp Tamás, akik hét évvel ezelőtt kezdtek sportolni hasonló eszközökön.

A parkban félcsővel, triálpályával és kerékpáros ügyességi pályával szerelt extrém tér is helyet kapott. Katona Máté BMX-en, Kovács Sámuel rolleren, Balla Dávid agresszív görkorcsolyastílusban, Mihályfi Dávid pedig gördeszkán tartott bemutatót: a fiatalok Budapestről érkeztek reprezentálni, milyen szintre „gyúrhatja” ki magát valaki ebben a sportágban. Repültek a blackflipek, az ollie-k és a 360-ok.

A parkhoz tartozik egy multifunkciós sportpálya is, amit focihoz és kosárlabdázáshoz is lehet használni, teniszjátéktérként is üzemelhet, hiszen vonalait különböző színekkel festették fel.

Az ünnepi átadón beszédet mondott Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere, aki elmesélte a park születésének történetét, valamint azt, hogy a létesítmény születésének nem csak a város lakói örültek.

Érkeztek a like-ok

– A munkatársaim feltették a park megnyitójának eseményét Facebookra. Megdöbbentő volt látni, mennyi like érkezett: Kazincbarcikáról, Miskolcról és a többi, környező településről is szép számmal kedvelték a posztot. Azt is hallottam, hogy valaki Los Angelesből tervezi a közeljövőben meglátogatni Sajószentpétert, kipróbálni a Glass Parkot.

Az összefogásnak nagy szerepe volt.

– A mai nap is azt vetíti előre, hogy Sajószentpéter fejlődik: együtt gondolkodva el tudjuk érni a kitűzött céljainkat – osztotta meg az eseménnyel kapcsolatos gondolatait Demeter Zoltán, a térség önkormányzati képviselője.

(A borítóképen: A megnyitó közönsége ízelítőt kaphatott abból, mi mindenre használhatók az új sporteszközök)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában