Trianon 100

2020.06.04. 19:00

Kényszerű lakhelyelhagyás, mesés gyerekkori élmények

A történelem viharai sok családot szakítottak szét, késztettek új körülmények közé.

Detzky Anna és Pap Gyula

Forrás: ÉM

A trianoni békediktátum következtében hosszú évtizedekre előremutatóan számos família sorsa vett fordulatot, mely döntően meghatározta további életüket. A történelem viharai sok családot szakítottak szét, késztettek új körülmények közé.

Albérletből albérletbe

„Hároméves koromban jöttünk át Nagyszőlősről Magyarországra. A húgom még csak másfél éves volt akkor – mesélte Bujdáné Balla Mária. – Édesapámat korábban örökbe fogadták a nagyszüleim egy sárospataki árvaházból. Ukrajnában olyan politikai helyzet alakult ki, hogy mivel apukám nem ott született, huszonnégy órán belül el kellett hagynunk az országot. Húsz kiló csomagot hozhattunk csak magunkkal. Az anyai nagybátyám akkor már Miskolcon élt. Az elején nehezen indult be itt az életünk, albérletből albérletbe költöztünk, főleg családi házakhoz, nagyon szegény körülmények között. 1939-ben kaptunk meg egy régi belvárosi boltíves bérházi lakást. Onnan mentem első elemibe. 1944-ben a háborús helyzet miatt anyukám újra elvitt minket Nagyszőlősre, nagymamámhoz. Néhány hónap múlva megpróbált visszahozni. Egy katonai teherautóval jöhetett el értünk, és pontban este 7-kor kellett volna találkoznunk. Nagymamám viszont csak reggel engedett el minket egyedül. Négy kilométert sétáltunk, de elkezdett esni a havas eső, úgyhogy visszafordultunk. Másfél év is eltelt, mire hazajöhettünk Miskolcra.

Mesés gyerekkor

Kerékgyártó Istvánné Klárika a Rozsnyó és Kassa között található festői Tornagörgőről származik. Édesanyja odavalósi, papája, miután Encsen az evangélikus tanítóképzőben végzett, megpályázott egy kántortanítói állást Tornagörgőn, itt ismerkedtek meg. Édesapját a második világháború idején elvitték a frontra, megjárta a Don-kanyart, de a lefagyott lába miatt hazahozták. Mikor ideért a front, újra hadrendbe állították, és indultak Németország felé, ott esett amerikai fogságba. Miatta telepítették ki a családot, Fügödre kellett költözniük, bár ő még amerikai fogságban volt. 1946-ban jött haza, Szemerén kapott tanítói állást, utána Gibárton, majd Novajidrányban, végül Göncön laktak.

Szép emlékeket őriznek Tornagörgőről, édesanyja rajongásig szerette szülőföldjét, és Klárika gyermekkori emlékei is nagyon szépek. Különlegessége történetüknek, hogy őt visszacsempészték nagyszüleihez, és hatéves koráig, az iskolakezdésig ott élt. A családnak nehéz sorsa volt a következő években, hiszen mindenüket ott kellett hagyni. Így aztán esetükben is el lehet mondani, hogy a nagyszülőket is beleszámítva úgy éltek négy országban, hogy ki sem tették a lábukat Tornagörgőről.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: A szétszakadt ország sok magyar család életét változtatta meg)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában