vízállás

2020.06.24. 09:00

Ha tovább esik az eső, akár villámárvíz is lehet

Ha tovább esik, számíthatunk villámárvizekre a kisebb folyók mentén.

Bájer Máté

Fotó: Vajda János

A szokatlan nyár eleji esőzések különbözőképpen hatottak megyénk folyóira.

- Kedd reggel vízfolyásaink duzzasztásmentes szakaszain többnyire alacsony, vagy igen alacsony, míg a Tisza és a Bodrog duzzasztott víztereiben közepes, vagy magas mederteltségi értékek voltak jellemzők – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Tapasztalataik szerint a vízállások egyelőre sehol sem értek el készültségi szintet, sőt a kisebb vízfolyások többnyire „kisvizes” állapotot mutatnak.

- A vízmozgás változatos volt, annak megfelelően, hogy az elmúlt napok esőiből keletkezett általában kisebb, vagy mérsékelt nagyságú árhullámok a vízfolyások mely szakaszain tartottak.

További esőzés

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, a következő napokban folytatódik az esős idő, de a lehulló csapadék mennyisége már nem ígérkezik olyan jelentősnek, mint az elmúlt 5-6 napban. Ezzel együtt a vízfolyásokon újabb vízszintemelkedések kialakulása várható. Ezek közül a Tisza árhulláma ígérkezik jelentősebbnek: az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) működési területén az I. fokú készültségi szintet elérő vízállások kialakulására számíthatunk.

A Tisza borsodi szakaszán a hét végén, illetve a jövő hét elején várható a tetőzés. A Bodrog, a Sajó és a Hernád esetében egyelőre nem valószínű készültségi szint, de a csapadék hatására a bővízű állapot fennmarad.

Az OVF szerint egyelőre igazán komoly problémát nem jelentettek az esők, ugyanakkor a talajok fokozatos feltöltődését követően már kialakultak belvizes elöntések. További, nagyobb mennyiségű csapadék esetén növekedhetnek az elöntött területek.

A talajok nedvesen tartásával természetesen az esetleges árvizek kockázata is nő, de ez a nagyobb folyók esetében kevesebb veszéllyel fenyeget. – A kisvízfolyások általában érzékenyebbek a nyári konvektív csapadékra, így amennyiben a nedves talajok mellett ismét megjelennek a felhőszakadások, úgy a villámárvizek kialakulására ismét számítani lehet – véli az OVF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában