emelés a pedagógusoknak

2020.06.19. 07:00

Béremelkedés bértábla helyett

Júliustól emelkedik az oktatók bére a szakképzésben. A változást az érintettek erkölcsi és anyagi megbecsülésként élik meg.

Nyikes Zita

Fotó: Vajda János

A pedagógusok béremelése a szakképzés átalakításának egyik fontos eleme, jelentette ki korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Mint írták: a cél, hogy osztrák mintára jobb és gyakorlatiasabb legyen a szakképzés, ennek feltétele, hogy az oktatók is nagyobb megbecsülést kapjanak. A kormány ezért kiemelt, átlagosan 30 százalékkal megemelt bérezést biztosít a szakképzésben dolgozó összesen 32 ezer pedagógusnak.

Versenyképes fizetés

A szaktárca korábbi tájékoztatása szerint egy egyetemi diplomával és tíz év szakmai gyakorlattal rendelkező, pedagógus II. besorolású szakmai tanár illetménye a korábbi bruttó 300 ezer forint helyett idén júliustól akár a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja. Egy húsz éve tanító szakoktató a jelenlegi 274 ezer forint helyett akár 356 ezer forintot is kereshet.

A béremelésre a kormány éves szinten az előzetes tervek szerint 35 milliárd forintot biztosít.

Az intézkedésekkel teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszer jön létre. A magasabb bérezés és a kiemelkedő tudású szakoktatók bevonzása érdekében a szakképzésben dolgozó pedagógusok a munka törvénykönyve alá fognak tartozni, nem a merev közalkalmazotti bértábla alá, tudatta a szaktárca a béremelés bejelentésekor.

Elismerés és megbecsülés

Megkerestünk több oktatót, akik összességében pozitívan fogadták a béremelést.

Bagány Máté, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnázium gyakorlati oktatója elmondta, tudomása szerint nincs olyan, aki ne kapott volna béremelést az intézményükben. Személy szerint ő, ahogy fogalmazott, tisztességes béremelést kapott, többet, mint amire számított. Mind az iskola vezetése, mind a Miskolci Szakképző Centrum elismerte a munkáját.

– Hatalmas ösztönzést kaptam – jelentette ki Bagány Máté. – Aki eddig jól végezte a munkáját, ezután is jól fogja. Nagyon érződik a megbecsülés. Olyan bért kapok, amiért érdemes dolgozni.

Egyébként Bagány Máté fiatal, a szakmájában jártas oktatóként a munkaerőpiac más területén, a versenyszférában is el tudna helyezkedni, de fontosnak érzi a hivatástudatot, és felelősséget érez a színvonalas szakképzésért.

Kónya András, a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai tanára szakácsként tudna a versenyszférában elhelyezkedni, de a mostani béremeléssel hasonló szintű fizetése lesz, mintha a versenyszférában dolgozna.

– A bér a legnagyobb ösztönzés ebben az anyagi világban. Várakozáson felüli emelést kapott a legtöbb oktató – fogalmazott Kónya András.

Hozzátette: nemcsak a béremelés, hanem a mögötte álló értékelési szempontrendszer is visszacsatolás az oktatók felé.

Szakmában maradnak

– Képzettség, szakmai tapasztalat, milyen módszertant használunk, a pedagógiai programban hogyan veszünk részt – sorolta Kónya András az értékelés néhány szempontját. – Egy olyan összetett szempontrendszer, amely egyértelmű képet ad arról, hogy hogyan értékel bennünket egyrészt az intézmény, másrészt a szakképző központ.

A szakoktató megjegyezte, céljuk továbbra is az, hogy minél több lelkes fiatalt vértezzenek fel szaktudással.

Juhász Zsuzsanna, a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanára szintén elismerésnek érzi a béremelést.

– A szakképzés jelentős változásokon megy keresztül, ami minket, pedagógusokat közvetlenül érint. Mint minden új dolog, ez is várakozással töltött el bennünket. A béremelést tekinthetjük a munkánk elismerésének, az oktatói pálya iránti megbecsülés kifejezésének. Magyar szakos tanárként megtaláltam a helyem a műszaki beállítottságú szakgimnáziumban, és úgy gondolom, hogy a béremelés motiváló hatású számomra – fogalmazott Juhász Zsuzsanna. – A közalkalmazotti bértábla előmeneteli rendszeréhez képest jelentős változást hozott, amely számomra nagy előrelépést jelentett, hiszen több mint harminc százalékkal növekedett a bérem. Emellett a kötelező óraszámunk nem emelkedett, sőt, a 22 órát nem lépheti túl. A szabadság mértéke pedig az életkor előrehaladtával kedvezőbben alakul.

(A borítóképen: A legkorszerűbb tudást szerzik meg a Miskolci Szakképzési Centrum diákjai is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában