Trianon 100

2020.06.05. 14:00

Az összetartozásunkra is emlékeztet a tragikus nap

Két emlékmű is épül megyénkben a trianoni békediktátum centenáriuma emlékére.

Detzky Anna és Tóth Balázs

Fotó: Bujdos Tibor

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlése méltó emléket kíván állítani az 1920. június 4-én megkötött trianoni békediktátum százéves tragédiájának.

Mind összetartozunk

Csütörtökön a nemzeti összetartozás napján egy emlékmű alapkövét és időkapszulát helyeztek el Miskolcon, a Megyeháza udvarán. A történelmi emlékhely a mindenkori nemzeti egységet és a megye lakosságának határon túli testvéreink iránti szolidaritását fejezi ki.

„1920. június 4-én, éppen száz éve Magyarország eltiprására és feldarabolására tettek kísérletet az első világháború nyertes hatalmai. Íróasztalnál újrarajzolt államhatárokkal próbálták átszabni hazánkat. Rokonokat és barátokat szakítottak el egymástól. Az ország pedig elveszítette nemzeti kincseink nagy részét” – mondta megemlékező ünnepi beszédében Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj–Zemplén Megyei közgyűlés elnöke.

A politikus hangsúlyozta, hogy egyetlen reménység maradt csupán, az a fontos tudat, hogy mi magyarok éljünk bárhol a világon, mind összetartozunk. Az elmúlt száz év feladata az volt, hogy ezt az érzést átörökítsük az utánunk jövőknek.

Megyeszerte soktucatnyi megemlékezést tartottak a nemzet ünnepén, az összetartozás napján. Csöbör Katalin országgyűlési képviselő részvételével koszorúztak Felsőzsolcán, az Összetartozás Emlékparkjában.

A politikus a száz évvel ezelőtti tragikus eseményre hívta fel a figyelmet, és kiemelte a nemzeti emlékezet és az összetartozás fontosságát.

Négy település emlékhelye

A 3-as számú főközlekedési út mentén, a legendás Turul-emlékműnél a négy közelben lévő település – Arnót, Felsőzsolca, Onga és Szikszó – önkormányzata egy új, közös emlékmű létesítéséről és átadásáról határozott.

A Kiss István arnóti műkőkészítő mester által megalkotott, közel 2 méter magas talapzaton a nemzeti címerünk mellett emléktáblát helyeztek el.

Mezőkövesd városa keresztet állított a majdani trianoni emlékmű helyére. A volt kistemplom mellett kialakított új téren tartották az ünnepséget, amelyen a MASZK Egyesület tagjai mondtak verseket.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában