érettségi 2020

2020.05.05. 21:00

Végre túl vannak a matekon

Kedden a sokak által rettegett matematika tantárggyal folytatódott az érettségi.

Novák Krisztina

Fotó: Ádám János

A Miskolci SZC Szemere Bertalan Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma előtt vártuk délben a diákokat, de előtte Szabó Andrással, az intézmény igazgatójával beszélgettünk az érettségi lebonyolításáról.

Kordonok között

– Minden higiénés követelményt betartunk, így hétfő reggel egy alaposan fertőtlenített iskolával vártuk a diákokat – tudtuk meg Szabó Andrástól. – Ez a fertőtlenítés a vizsgák alatt és a vizsganap végén is folyamatos a termekben, a mosdókban és a közösségi terekben. Minden tanuló és tanár számára naponta biztosítjuk az egyszer használatos maszkokat, az érettségiző száz diák pedig időzítve érkezik az iskolába, hogy elkerüljük a tumultust. A beléptetés három nagy bejáratnál történik, ahonnan a kötelező kézfertőtlenítés után maszkban lépnek be a tanulók a kordonokkal elválasztott aulába, így minden osztály külön útvonalon jut el a vizsgatermekbe.

Könnyebb volt, mint hitték

– Mivel nem áll hozzám túlságosan közel a matematika, fenntartásokkal készültem a mai napra, éjszaka sem aludtam túl sokat – mesélte Farkas Tamás, a Miskolci SZC Szemere Bertalan Szakgimnáziumának tanulója. – A feladatok nehezek voltak, de nem megoldhatatlanok, ezért úgy érzem, hogy a teljesítményemre akár hármast is kaphatok és ez tükrözné is a tudásszintem.

Osztálytársa, Katona Bence is izgult, de a feladatlapot átnézve örömmel tapasztalta, hogy az első feladatok meglepően könnyűnek bizonyultak és a többi is a jól begyakoroltakhoz hasonlított. Megkockáztatta, hogy akár hármast is kaphat az értékeléskor. Tamással mindketten a valószínűségszámítást tartották az egyik legnehezebb feladatnak.

Makrányi Gréta az évfolyam egyik kitűnő tanulója, mégis tartott a matematika érettségitől.

– Ahhoz képest, amire számítottam nem volt olyan nehezek és összetettek a feladatok – mondta Gréta. – Eddig úgy éreztem, hogy egy hármassal már elégedett leszek, de a feladatlap kitöltése után már inkább négyes osztályzatra számítok.

A szaktanár véleménye

– A keddi középszintű matematika érettségi semmilyen meglepetést nem tartogatott a vizsgázók számára – kezdte Baghyné Urbán Ilona, a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziumának igazgatónője, matematika-fizika szakos tanára. – Nagyon jól áttekinthető volt, sok témakört ölelt át és kedvükre válogathattak a diákok ezek közül. Annak ellenére, hogy a matematika „mumus” tantárgynak számít – és a legtöbben örülnek, ha azt mondhatják, hogy sikerült – úgy gondolom, hogy a kettes, sőt még a közepes szintet is könnyen lehetett teljesíteni. Amennyiben valaki ennél jobb jegyre törekedett, ahhoz nagyon pontos, precíz és lényegre törő megoldásokra volt szükség, valamint jó szövegértésre, hiszen a mostani feladatok jellemzője, hogy kompetenciaalapúak és hosszabb szöveges feladatokat tartalmaznak. Szaktanárként nagyon elégedett vagyok ezzel a feladatsorral és úgy gondolom, hogy nagyon sok elégedett diák távozott a matematika érettségi után az iskolákból.

Szerencsen sincs gond

– Az elmúlt két nap alapján elmondhatjuk, hogy a diákjaink fegyelmezetten, egymástól megfelelő távolságot tartva érkeznek az érettségi vizsgákra – tájékoztatott Jakab Tamás, a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium igazgatója, kémia-matematika szakos tanára. – A helyi rendőrség is segít, hiszen egy járőrpáros, az érettségi kezdete előtt és után, rendszeresen elsétál az iskola előtt. A tanulóink minden nap időben, fél kilencre elfoglalták a helyüket a vizsgatermekben, így a tájékoztatást és az előzetes adminisztrációt nyugodtan elvégezhettük, és kilenc órakor rendben megkezdődtek az érettségik. A keddi matematika feladatsor két részből állt. Az első részben idén volt jó néhány könnyű feladat. A témakörökben a szokásos gráfos és az egyszerű statisztikai kérdéseken kívül volt egy-két olyan feladat is, amelyhez nem feltétlenül a középiskolai tárgyi tudás volt szükséges, hanem egy jó logika vagy józan ész. A második rész szintén középszinten megoldható feladatokat tartalmazott és nagyon változatosra sikerült.

Kiss Bettina, a gimnázium egyik maximalista tanulója, aki imádja a matematikát, ezért száz pontos érettségit szeretett volna írni.

– Számomra a magyar és a matematika feladatsor is pozitív csalódás volt – mesélte Bettina. – Rengeteget gyakoroltunk, ezért össze tudom vetni az előző évek feladatsoraival és mindenképpen a könnyebbek közé sorolnám. Időközben rájöttem, hogy az első részben biztosan veszítettem két pontot, a másodikban pedig egy pontot, ezért a száz pont már biztosan nem lesz meg.

– A matematika nem a legkönnyebb tantárgy, mégis úgy gondolom, hogy az előző évekhez képest elég baráti feladatsort kaptunk – mondta Molnár Gergő, aki szintén a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium diákja. – Az első részben akár a közepes tanulók is teljesíthettek akár 15-20 pontot, a második rész pedig szokás szerint nem volt a legegyszerűbb. Úgy indultam neki, hogy hatvan százalékot szerettem volna elérni, de utólag úgy gondolom, hogy 70-80 százalék között teljesítettem, aminek örülök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában