mozgássérültek

2020.05.17. 10:00

Körtelefonon beszélnek egymással a klubtagok

Kapcsolattartással előzik meg a krízist a mozgássérültek szenior­klubjának tagjai.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A mozgássérültek élete is sokat változott a járvány idején. A Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete Senior Klubjának vezetőjével beszélgettünk erről.

– Az elesettebbek számára nagy segítség és biztonságérzet, hogy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége ingyenesen hívható Covid–19-krízisvonalat hozott létre, hogy szakmai és jogi segítséget nyújtson a krízisbe került mozgáskorlátozott embereknek. A telefon mögött ülő jogászok és szociális szakemberek munkanapokon reggel 8 és 16 óra között érhetők el a 06-20-219-5577-es telefonszámon és az e-mail-címen keresztül. A miskolci egyesület szociális munkása pedig a helyieknek segít bevásárolni, és regionális lelki segély is működik – tájékoztatott Csattosné Simon Mária.

A miskolci mozgássérültek szeniorklubjához tartozók egymást is segítik a járvány alatt.

– Három vagy négy olyan klubtagunk van, akinek nincs családi segítsége. Ketten közülük szociális otthonban élnek. Minden kedden körtelefonos klubnapot tartunk őket is bevonva, mert nincs mindenkinek internetelérhetősége. Ilyenkor megbeszéljük, hogy ki hogy van, szüksége van-e segítségre, és hogyan tölti a szabadidejét, illetve lelkileg támogatjuk egymást. Ez az összetartás nagyon sokat jelent nekünk. Néhányan tésztát csinálnak, mások kézimunkáznak, vagy naplót vezetnek a vírusról. A nagymamáink most a gyermeknapra készülnek, bíznak benne, hogy legkésőbb júniusban meg tudják tartani. Tervezünk egy sétát is a papírgyárnál vagy a vadasparkba. Júliusra fürdőzéssel egybekötött üdülést foglaltunk le Hajdúnánásra. A hosszas bezártság után erre nagyon készül mindenki.

Még nehezebb a mozgás

Autós támogatói szolgálat segíti a tagok közlekedését.

– Nehezen éljük meg ezt a bezártságot. Bár néhányan rokkantságuk miatt eddig sem tudtak sűrűn kimozdulni, de egyesületünk támogatószolgálata elhozta őket a klubfoglalkozásra autóval a Vasgyári Közösségi Házba, amíg lehetett. Ez a közösségi esemény most nekik is nagyon hiányzik. Jó lenne akár csak az udvaron találkozni. Egyébként a csapat egy része nyaralni is a támogatószolgálat segítségével jut el, és akkor is igénybe lehet venni, ha valakinek orvoshoz kell mennie – magyarázta a szenior­klub vezetője.

(A borítóképen: A klub egy korábbi rendezvényén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában