koronavírus

2020.05.07. 14:00

Gyorstalpaló a tesztekről

Még mindig sok a kérdés a hétfőtől újrainduló egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Bájer Máté

Forrás: Shutterstock

A héten újra beindul az orvosi ellátás: már nem csak a sürgős eseteket fogadják a szakrendeléseken sem.

Egyelőre sok a kérdés, idő kell, amíg kirajzolódik pontosan a folyamat. Az azonban kétségtelennek tűnt, hogy az újraindításnak van egy biztos pontja: a nem sürgősségi jellegű beavatkozásokat csak úgy lehet elvégezni, ha a páciensről kiderült, hogy nem fertőződött meg koronavírusossal. Ez a szabály az állami és a magánszolgáltatásokra is vonatkozik. Nem képeznek alóla kivételt a fogászatok sem.

Most még nem teljesen világos a szakemberek számára, hogy hogyan és mennyi idő alatt tudják a betegek elvégezni a Covid-teszteket.

Dilemma

Egy fogorvostól azt a felvilágosítást kaptuk, hogy ma jött ki a szakmai kollégium friss ajánlása, mely szerint csak annak kell negatív PCR-tesztet vinni az orvoshoz, aki Covid-gyanús. Mindezek ellenére az újranyitás lassan, fokozatosan történik: a legtöbb miskolci fogászati magánklinika még mindig csak az akut fájdalomban szenvedő betegeket fogadja. Az egyik fogászat oldalán így tájékoztatnak: „indokolt esetben, korlátozott számban, a szakszerű higiéniai protokolloknak megfelelően, kizárólag előjegyzés alapján.”

Sokakban felmerült: ha a teszt költsége a páciensekre marad, úgy az előírás komoly vagyoni előszűrőként akadályozhatja az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét. Másrészről viszont egyre nagyobb szükség mutatkozik a folyamatos ellátásra.

Az is kérdés, milyen tesztet fogadnak el az orvosok: a PCR-vizsgálat az, amivel az orrból, garatból vett minta alapján a legmegbízhatóbban lehet igazolni a fertőzöttséget. Kérdéses azonban, hogy a rengeteg minta feldolgozásához lesz-e kellő kapacitás. A fővárosban több magánklinika is végez különböző típusú koronavírusteszteket: PCR, IgG, IgM. Ez utóbbi kettő a vérplazmában lévő immunglobulinok mennyiségét vizsgálja. A fent említettek közül mindegyikhez komoly laboratóriumi felszerelésre van szükség. A tesztek ára 20 és 40 ezer forint között mozog az interneten található árlisták tanulsága szerint.

A különböző gyorstesztek már házhoz is rendelhetőek. Müller Cecília országos tiszti főorvos bő egy hete számolt be arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet új, a vírus örökítőanyagának kimutatásán alapuló gyorstesztet állított elő.

Fő a pontosság

Ezt a vizsgálatot otthon is elvégezhetjük ujjbegyszúrással vett vérmintából. A legtöbb ilyen a fertőzés utáni 5-6 napban már alkalmas a vírus kimutatására. Internetről is lehet gyorstesztet rendelni, 8000-10 000 forint közötti darab­áron. A termékeken többnyire százalékosan tüntetik fel a szenzitivitást, a specificitást és a pontosságot. A 100% szenzitivitás azt jelenti, hogy a teszt a bevizsgálás során minden beteg személyt megfelelően azonosított. Mielőtt nagyobb összegért vennénk gyorsteszteket, érdemes alaposan körülnézni: folyamatosan bővül a kínálat.

(A borítóképen: Ujjbegyszúrással otthon is végezhető)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában