világnap

2020.05.09. 16:30

Csendesen, munkával ünnepel a Vöröskereszt

Folyamatos a vér­adásszervezés és az adományosztás a születésnapos Magyar Vöröskereszt életében.

Detzky Anna

Forrás: Magyar Vöröskereszzt

Fotó:

Minden évben május 8-án tartják a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold napját, amit fényes ünnepségsorozat kísér. Ez idén a járvány miatt elmarad, helyette munkával ünnepelnek megyénkben is.

– Most rendhagyó módon emlékezünk meg Jean Henry Dunant, az alapító születésnapjáról a május 8-ai világnapon, amelyet a hatvanas években kezdeményeztek. A megyei és a regionális ünnepségek sajnos elmaradnak, viszont bízunk benne, hogy jövőre a 140 éves jubileumot már teljes körben tudjuk megtartani – mondta Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója. – Viszont a kisebb településeken és a véradások kapcsán is feszített munkatempóban dolgozunk.

Jelentős hajléktalanellátás

A megyei szervezet a kilencvenes évek elejétől szakosodott a hajléktalanok ellátására.

– Hajléktalanokat Gondozó Központunkat Miskolc várossal kötött ellátási szerződés alapján működtetjük. Ez az országban is az egyik legnagyobb integrált intézmények közé tartozik, 330 férőhellyel, ahol minden jogszabályban meghatározott hajléktalanellátási forma megtalálható. 2018-ban megnyitottuk a befogadó szálláshelyünket is. Jelentős terheket ró ránk a kijárási tilalom, mert így háromszori étkezést kell ellátottjainknak biztosítanunk a hét napjain, akik most folyamatosan az intézményben tartózkodnak. A véradásszervezés 1969 óta végigkíséri a napjainkat, ami a járványos időszakban a fokozott higiéniai előírások és helyszínek keresése tekintetében is különös kihívást jelent, de erre most is szükség van. Hat éve indítottuk el telt házas családi bölcsődehálózatunkat, amely jelen pillanatban zárva tart. Tavaly két vállalkozásba fogtunk, megnyitottuk a Kis-Hortobágy Major kecskefarmunkat Mezőcsáton és a Tű, Cérna, Szeretet nevű varrodát Miskolcon, amelyekben megváltozott munkaképességűek dolgozhatnak. Felvállaltuk a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítését, és vizsgákat is szervezünk – ismertette Grubert Roland.

Segítik a rászorulókat

Encsről is fontos adományozó munkát végez a helyi vöröskereszt az abaúji térségben.

– 37 éve kerültem a Magyar Vöröskereszthez könyvelőként, de 23 éve területi vezetőként dolgozom, amit 8 éve nyugdíj mellett végzek. 76 többszörösen hátrányos helyzetű település tartozik hozzám Encs központtal – tudatta Pozsgai Sándorné. – Itt a Gyerekszáj programon keresztül nagy hangsúlyt fektetünk a tej-, kenyér- és ruhaadomány-osztásokra. 237 rászoruló családnak hetente háromezer liter tejet és ezerötszáz darab kilós kenyeret osztunk ki a többféle korosztályból kikerülő, körülbelül 60 önkéntesünkkel. A szikszói kórházban pedig minden évben karácsonykor ünnepséget rendezünk, és a nagyobb természeti katasztrófák, mint például árvíz esetén ügyeletet tartunk. A másik komoly feladatunk a véradásszervezés, amihez a terület nagyságából adódóan a miskolci és a sátoraljaújhelyi vérellátó is szervez kiszállásokat. Ezenkívül elsősegélynyújtás és csecsemőgondozás területén ifjúsági vetélkedőink is vannak.

(A borítóképen: Pozsgai Sándorné friss kenyérrel segíti a rászoruló családokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában