bércsökkentés

2020.05.23. 19:00

Az óvónők bérén takarékoskodnak

Bár hétfőn újraindulnak az ózdi óvodák is, kevesebbért dolgoznak majd az óvónők.

Fotó: Marosréti Ervin

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a városi fenntartású óvodák esetében május 1-től augusztus 31-ig 25 százalékkal kevesebb bért kapnak az óvónők.

A városban két intézményben tartottak ügyeletet mostanáig, a Nemzetőr úti, valamint a Tétény vezér úti óvoda fogadta a gyerekeket. Az új kormányrendelet értelmében azonban hétfőtől ismét ki kell nyitni az óvodákat. Szaka Attila, Ózd köznevelési és művelődési referense szerint a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva nyáron vélhetően nem lesz annyi gyerek az intézményekben, mint az év többi szakaszában. Éppen ezért a jelenlegi dolgozói létszámmal, a módosított feltételek szerint el tudják látni a feladatokat. Azaz az augusztus 31-ig érvényes munkaszerződésük alapján havi bontásban, napi hat órát fognak dolgozni az óvónők.

Veszélyben a családok

A Fidesz helyi frakcióvezetője azonban szót emelt amiatt, hogy a város negyedével kevesebb fizetést ad ebben az időszakban az óvónőknek, valamint a kulturális intézményeknél és a sport területén dolgozó embereknek. Ezzel ugyanis számos ózdi család megélhetése került veszélybe.

„Az óvodai nevelés kötelezően ellátandó önkormányzati feladat, amelyhez több mint 740 millió forint normatívát biztosít az idei évben a kormány. Igaz, a város is hozzáteszi a maga több mint 225 millió forintját – fogalmazott Csuzda Gábor. – A kiválóan képzett ózdi óvónők a koronavírus-járvány időszakában is teszik a dolgukat. Csakúgy, mint Ózd polgármestere, Janiczak Dávid, home office-ban. Vagyis a pedagógusokhoz hasonlóan az otthonaikból tartják a kapcsolatot a szakmai vezetőikkel, a szülőkkel, gyerekekkel, hogy a legfiatalabb városlakók fejlődése is töretlen maradjon ezekben a vészjósló hetekben. Milyen alapon kellene csökkenteni az ő bérüket és munkaidejüket?” – tette fel a kérdést.

A frakcióvezető szerint az idei városi költségvetésnek vannak olyan pontjai, amelyek átcsoportosításával elérhető, hogy ne kerüljön veszélybe ózdi családok megélhetése.

Janiczak Dávid polgármester a témával kapcsolatban azt mondta, hogy az egész önkormányzati rendszeren átható racionalizálást kell végrehajtani, hogy a várhatóan több mint 300 milliós, rendkívüli hiány mellett a feladatellátás hosszú távon stabil lábakon állhasson. Jelezte: a megtakarításokat magukon kezdték, és csak utána lépték meg más területeken.

„A szakma szerint a feladat­ellátás így sem kerül veszélybe az ózdi óvodák esetében. Szeptembertől pedig az óvónőket a teljes bérükkel foglalkoztatjuk tovább, hiszen így kötöttünk velük megállapodást” – mondta.

Miskolcon is volt bércsökkentés

Bár az óvodákat és egyéb önkormányzati intézményeket nem érintette, de Miskolcon is volt bércsökkentés, amit a Miskolc Holding Zrt. teljes állományi létszámánál, azaz 340 főnél bevezettek áprilistól. A csökkentés mértéke változó, 10 és 25 százalék között mozog, de egyes esetekben elérheti az 50 százalékot is, fogalmazott korábban az önkormányzat sajtóosztálya. Hogy mely dolgozóknak csökkentették többel, kinek kevesebbel, és a csökkentés mértéke mitől függött, erre többszöri kérdésünkre is csak azt a választ kaptuk: a csökkentés alapelveit egy igazgatósági határozat mondja meg.

Visszavágott bérek

A bejelentés után a Fidesz–KDNP miskolci képviselőcsoportja úgy reagált akkor, hogy fájdalmas gyászjelentést adott ki a Miskolc Holding.

„Amit temetnek, nem más, mint az a dolgozói remény, hogy Miskolc szocialista–jobbikos vezetése képes lesz megszervezni a vállalat gazdasági védelmét, és megóvni a munkavállalókat és a munkásokat a járvány hatásaitól. Most már látjuk, hogy nem lesz képes. Ehelyett a mai napon beindult a baloldalon szokásos megszorító politika, és amire még soha nem volt példa Miskolc történelmében, ma mégiscsak megtörtént, vagyis kivétel nélkül visszavágták minden dolgozó munkabérét” – írták az április eleji bejelentést követően.

A miskolci önkormányzat sajtóosztálya a napokban jelezte, hogy a veszélyhelyzet enyhítését követően a Miskolc Holding Zrt.-nél elkezdődött a bérek eredeti szintre való visszaállítása, ez folyamatosan történik.

(A borítóképen: A Nemzetőr úti óvodában is ügyeleti rendszer működött)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában