koronavírus

2020.04.16. 18:30

Öt speciális mentőegységet is bevethetnek Borsodban

Hatvan, külön erre a feladatra kijelölt, speciális mentőegység dolgozik az országban, hogy azokat lássa el, akiknél a koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

Külön mentőállomáson

A koronavirus.gov.hu-n közétett tájékoztatás szerint ezek az egységek – amelyek külön mentőállomáson tartózkodnak – nem vesznek részt másfajta betegellátásban, illetve szállításban. A mentők dolga, hogy – a mintavétel mellett – kórházba vigyék a súlyos tüneteket mutató, kórházi ellátásra szoruló betegeket.

Amikor a háziorvos egy olyan emberhez hívja őket, akinél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, a mentők szigorú protokoll szerint és védőfelszerelésben mennek ki a házhoz, hogy elvégezzék a mintavételt.

Miután a mintavételről visszaérkeznek az úgynevezett mentesítő pontra, több előírást kell követniük, mielőtt másik beteghez indulnának. Amíg a mentőautót fertőtlenítik, a mentősök levetik védőruhájukat, majd fertőtlenítik magukat. Ezután vehetik fel az új védőfelszerelést – olvasható a koronavirus.gov.hu portálon.

Gyorsan bővíthető

Érdeklődésünkre Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője elmondta: a koronavírus fertőzés gyanúja miatt járványügyi vizsgálat, megfigyelés, ellátás céljából kórházba szállítandók érdekében az OMSZ minden megyében és a fővárosban már hetekkel ezelőtt szolgálatba állított olyan egységeket, melyek feladata kimondottan az ilyen feladatok ellátása. Ezen túlmenően az Országos Mentőszolgálat szerepet vállal a gyorstesztelésben, mintavételezésben is. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a feladatok számától függően 2-5 egység működik, a kapacitás az igényekhez igazodik, szükség esetén gyorsan bővíthető.

Az ilyen feladatok végrehajtása védőfelszerelés használatával történik, aminek pótlása folyamatosan biztosított. A fertőzésgyanús betegek szállítását követően a mentőgépkocsik fertőtlenítése a külön erre a célra kialakított mentesítő zónákban történik – így is gátolva azt, hogy a járvány tovább terjedhessen, tette hozzá a szóvivő.

(Borítóképünk illusztráció!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában