Gazdaság

2020.04.10. 08:00

Mentőcsomag-ajánlatok

A munkahelyek védelméért több városvezető is előre gondolkodott. Miskolcon is vannak lépések.

Nyikes Zita

Fotó: Szathmari Tamas

Miskolcon is bejelentette Veres Pál polgármester, hogy az önkormányzati ingatlanokban működő, nyitvatartási korlátozás alá eső üzletek díját felére csökkentik a bérlőket segítve április 1-jétől.

Holding: aki akar, mehet

Aki számára viszont nem elfogadható a kedvezmény, az újabb ajánlatot kapott a várostól: közös megegyezéssel három hónapos felmondási idő nélkül felbontják a szerződést. Végleg bezárhatja a boltot a belvárosban.

Más városokban nagyobb segítséget ajánlottak. Szegeden az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségekért és a teraszos vendéglátóhelyiségektől a közterület-használatért nem kérnek bérleti díjat. Több százan jelezték a város felé igényüket.

Egerben ugyanakkor moratóriumot jelentettek be egyéni kérelem alapján: a vállalkozások három hónapig nem fizetnek bérleti díjat az önkormányzatnak a krízishelyzet idején, majd egy év áll rendelkezésre a bérleti díj visszafizetésére.

Budapesten Karácsony Gergely elsők között jelentette be, hogy azoknak a kisés középvállalkozásoknak, amelyek fővárosi ingatlant bérelnek és bajba kerültek, márciustól júniusig nem számláznak bérleti díjat.

– Egy gazdasági javaslattal állunk elő, amellyel az a célunk, hogy megőrizzük a munkahelyeket, hogy a miskolciaknak legyen miből átvészelni a válságot. Hogy megőrizzük a miskolciak szociális biztonságát – tájékoztatta lapunkat dr. Alakszai Zoltán, a Fidesz miskolci közgyűlési frakciójának vezetője.

Alakszai: védjük a gazdaságot!

– Segítség nélkül a miskolci vállalkozások kénytelenek lesznek nagyon sok embert elbocsátani, számos miskolci embernek pedig veszélybe kerülnek a mindennapjai. A miskolci vállalkozásokat és lakosokat tehát segíteni kell, és ebből az önkormányzatnak is ki kell vennie a részét. Még akkor is, ha ez rövid távon pénzügyi áldozattal jár, mert enélkül a hosszú távú pénzügyi károk még nagyobbak lesznek. Az önkormányzat intézkedését, ami ötven százalék kedvezményt biztosít, jó iránynak tartjuk, de már kevés – fogalmazott dr. Alakszai Zoltán.

A javaslat szerint fontos, hogy a járvány ideje alatt az önkormányzat, a városi cégek, intézmények ne bocsássanak el senkit, függesszék fel a folyamatban lévő létszámleépítéseket. Valamint az a vállalkozás, amely kéri, kapjon halasztott fizetést az ez évi iparűzési adójára legalább 2020. december 31- éig, továbbá az a vállalkozás, amely kéri, kapjon halasztott fizetést az önkormányzati üzlethelyiség bérleti díjára legalább 2020. december 31-éig. A válságban érintett szektorok kapjanak bérletidíj-csökkentést a járvány idejére a kiesett árbevételük arányában.

– Összefogásra van szükség, mert most mindenki felelősséggel tartozik mindenkiért. Az önkormányzatnak létre kell hoznia egy helyi gazdaságvédelmi tanácsot a kamara, a VOSZ, a Belvárosi Klaszter, a Gasztro Klaszter, a szakszervezetek, a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel – mondta a frakcióvezető.

A miskolci lakosokról sem szabad megfeledkezni, hiszen ők is nehéz helyzetbe kerültek. Az a miskolci lakos, aki kéri, kaphasson halasztott fizetést az önkormányzati bérlakásának bérleti díjára legalább 2020. december 31- éig, áll a Fidesz–KDNP javaslatában.

(A borítóképen: Dr. Alakszai Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában