Diósgyőri vár

2020.04.30. 18:00

Hubay György: A jelenlegi városvezetés késlekedése miatt úszott el a vár másfél milliárdja

Miért nem kötötték meg idejében a Diósgyőri vár második ütemének közbeszerzési szerződését – teszi fel a kérdést az országgyűlési képviselő.

Szaniszló Bálint

A Magyar Közlöny április 24-én megjelent 2020. évi 87. számában tették közzé a kormány határozatát a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részét képező egyes projektek megvalósítása érdekében szükséges intézkedésekről. A kormányhatározat 2. pontja szerint „a kormány egyetért azzal, hogy a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság – mint kedvezményezett – elálljon a „A Diósgyőri vár turisztikai célú fejlesztése” című projekt támogatási szerződésétől.” Ez azt jelenti, hogy – jelen helyzet szerint – 1,5 milliárd forinttal kevesebből folytatódhat a Diósgyőri vár „újjáépítése” – írta az Észak-Magyarország szerdai lapszámában.

A témában sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Hubay György országgyűlési képviselő (Fidesz).

Nem az előző, hanem a jelenlegi önkormányzati vezetés késlekedése miatt nem zárulhatott le idejében és eredményesen a Diósgyőri vár felújításának második ütemére kiírt közbeszerzési eljárás. Egyértelműen ennek a késlekedésnek a számlájára írható az, hogy a projekt egy részének finanszírozását szolgáló 1,5 milliárd forint most elúszott” – jelentette ki Hubay György.

Hazai és uniós forrás

Felidézte, hogy miután a Diósgyőri vári felújításának első üteme befejeződött, az előző önkormányzati vezetés javaslatot tett a további fejlesztésre, ezáltal Miskolc turisztikai versenyképességének növelésére. A javaslatot a kormány támogatta és első körben 1,5 milliárd forint európai uniós GINOP forrást, majd 2017-ben további 5,5 milliárd forint hazai forrást rendelt a fejlesztéshez a Modern Városok Program keretében. A cél az volt, hogy a vár a Nagy Lajos korabeli állapotokat minél hűebben tükrözze, és ezáltal egy egyedülálló turisztikai attrakció jöjjön létre, ami egyben a történelmi hagyományápolásra is jó példát mutat.

A kormánydöntés nyomán két évvel ezelőtt szakmai előkészítő folyamat vette kezdetét, amelynek keretében el kellett készíteni a várfejlesztés teljes műszaki dokumentációját, az engedélyes és kiviteli terveket. A 2018-ban kiírt, ám eredménytelen közbeszerzési eljárás nyilvánvalóvá tette, hogy a rendelkezésre álló 7 milliárd forint nem elegendő a tervek megvalósítására, így a kormány 2018-ban további 10,2 milliárd forint forrást biztosított. A vár fejlesztésébe bekapcsolódott a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. is, és a megemelt fejlesztési források birtokában a közbeszerzési eljárást 2019-ben újra kiírták.

A közbeszerzési eljárásra érvényes ajánlat érkezett, annak eredményes lezárását az új városvezetés a Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Államtitkárságon már tavaly októberben kezdeményezhette volna.

Változtattak a terveken

„Sajnálatos, hogy az új városvezetés az eljárás eredményes lezárását nem indítványozta, hanem a projekt műszaki tartalmának megváltoztatásában kezdeményezett tárgyalást„ – fogalmazott Hubay György. Ilyen változtatás volt például a vár tetőszerkezetének módosítása, a királynő kertje, illetve a vizesárok elhagyása, vagy a Déryné-ház áttervezése. „Ez vezetett oda, hogy a KFF, a Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Államtitkárság csak jelentős késedelemmel, 2020. február 20-án tudta lezárni a projektet – tette hozzá a képviselő. – Ám ezzel együtt is a kivitelezési szerződés 2020. február 21-ével aláírható vált, azonban az önkormányzat a kapcsolódó kivitelezési szerződést 2020. április 24-éig sem kötötte meg. Ez vezetett ahhoz, hogy a kormány az európai uniós forrásrészt, azt a bizonyos 1,5 milliárd forintot visszavonta és más projektekre csoportosította át. Az uniós források egy részével ugyanis 2021. december 31-éig el kell számolni, ami az idő múlásával egyértelműen veszélybe került.” – mondta Hubay György.

A témával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a miskolci önkormányzatnak, várjuk a válaszukat.

(A borítóképen: Ilyennek álmodták meg a Diósgyőri várat | Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában