borsodnádasdi emberölés

2020.04.22. 19:00

Feljelentették a bírónőt

Az ügyészség elutasította bűncselekmény hiányában a magánszemély feljelentését.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Feljelentette egy olvasónk a borsodnádasdi emberölésként elhíresült ügyben ítéletet hozó bírót. A feljelentés szerint az illető a büntetőügyben eljárt bíró döntésével nem ért egyet, vitatja eljárásának jogszerűségét, illetve a bizonyítékmérlegelő tevékenységét.

Teljesítette a kötelességét

Ahogy arról az Észak-Magyarország is beszámolt, a vádirat szerint B. Roland 2017. szeptember 2-án este találkozott K. Csengével, ittak, beszélgettek, herbálos cigarettát szívtak, majd a fiú az eszméletlen lány testét fejjel lefelé egy vízgyűjtő aknába tette, ahol az megfulladt. A vád szerint Roland verhette eszméletlenre a lányt, és ölési szándékkal tette a testét az aknába, azonban a bíró erre utaló bizonyítékot nem talált. Így végül a Roland verzióját elfogadva azt a tényállást emelte be az ítéletbe, mely szerint eszméletlenül talált rá a lányra, megijedt, hogy meghalt a herbálos cigaretta miatt, és el akarta tüntetni a „holttestet”, hogy ne kerüljön emiatt bajba. Így végül B. Rolandot gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek, és négy év szabadságvesztést szabott ki rá, majd a szabadlábra helyezéséről is döntött.

Az ítélet nagy közfelháborodást váltott ki, civil szervezetek, közéleti emberek, politikusok is szót emeltek, Miskolcra még demonstrációt is szerveztek.

Mint az Észak-Magyarország megtudta, volt, aki ennél is tovább ment, egyik olvasónk feljelentette a bírónőt a Miskolci Rendőrkapitányságon. A névtelensége megtartását kérő olvasónk arról tájékoztatta az Északot, hogy a feljelentést nyomozóhatósági hatásköri okból a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség vette át – és hozott a napokban elutasító határozatot. Az indoklás szerint a feljelentés alapján hivatali visszaélés bűntettének esetleges megvalósulását kellett vizsgálniuk. Véleményük szerint már a feljelentésből is megállapítható, hogy a büntetőeljárás bírósági szakában eljáró bíró a hivatali kötelességét teljesítette, amikor a bizonyítási eljárást lefolytatta, majd a bizonyítékokat mérlegelve, az azok alapján kialakított meggyőződésének megfelelő ítéletet hozott. A hivatali kötelesség teljesítése pedig nem valósíthat meg bűncselekményt akkor sem, ha esetlegesen tévedett is a jogalkalmazás során az azt végző hivatalos személy.

A feljelentés nem eszköz

Az ügyészi nyomozásnak nem lehet tárgya, hogy más hatóságok döntésének jog- és szakszerűségét felülvizsgálja, a jogorvoslati jogát mindenki az adott eljáráson belül gyakorolhatja.

(A borítóképen: A fiú az ítélethirdetés után szabadon távozhatott a teremből)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában