járvány

2020.04.21. 15:00

Étellel gondoskodnak az idősebb emberekről

Az elesett, egyedülálló nyugdíjasok örömmel veszik igénybe az ételkihordó szolgálatokat.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Az önkormányzat zöldszámán kívül alternatív lehetőségek is kínálkoznak arra, hogy a szépkorúak házhoz rendeljék az ebédet. Az egyik ilyen az ÉLIM Szolgálat, amely a járvány előtt népkonyhát is működtetett.

„A nyugdíjasoknak, szociálisan rászorultaknak biztosítunk étkeztetést kiszállítással, jelenleg 33 településen” – tájékoztatott Marton Henrietta, a szolgálat vezetője. „A kérelmet szóban és írásban lehet előterjeszteni az iroda elérhetőségein. A 06-46/781-010-es és a 06-70/395-0085-ös telefonszámon, illetve az [email protected] e-mail-címen. Az ellátást a megfelelő dokumentumok bemutatása után és a megállapodás megkötését követően kaphatja meg az igénylő. A kiszállítás hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között történik. Az ételt kivisszük a rászorultak lakására, eldobható, egyszer használatos, mikrózható műanyag edényekben.

A működésünk és az irodánk nyitvatartása nem változott, hiszen a vészhelyzet bevezetését követően is feladatunk és kötelességünk az ellátottak segítése, illetve a megnövekedett igények kielégítése. Jelenleg több mint 1100 fő kéri napi szinten az étkeztetést, de ez a szám folyamatosan változik. Van, aki a hét minden napján igényli az ellátást, más csak bizonyos napokon. Természetesen fokozottan betartjuk a higiénés előírásokat, amiről folyamatosan tájékoztatjuk az ellátottjainkat” – mondta az ÉLIM Szolgálat vezetője.

Komoly segítség

„Már a járvány kitörése előtt sem főztem magamnak, hanem a közeli étteremben ebédeltem a Győri kapuban. Most pedig hozatom magamnak az ételt – mondta Princz Józsefné Éva. – Mivel napközben egyedül vagyok, nekem praktikusabb így, és a járvány miatt is nagy segítség. A lépcsőházban másnak is hoznak ebédet, és mindannyiunknak jók a tapasztalatai, kiváló az étel minősége.”

„Nagyon jó, hogy kihozzák az ebédet, mert sajnos én a kijárási korlátozástól függetlenül sem tudnék kijárni. Mozgássérült vagyok, és főzni sem tudok magamnak – osztotta meg Julianna. – A futárok nem jönnek be a lakásba és kesztyűt viselnek. Csak az ajtón beadják az ételt, én pedig lefertőtlenítem az edényt.”

(A borítóképen: Princz Józsefné)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában