Anno 1970-ben írtuk

2020.04.23. 07:30

Elvándorló ózdi munkások

Nem kérdezik, akinek pedig lenne mondanivalója róla.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Némileg megcsappant a fiatalos lelkesedés, amely az Ózdi Kohászati Üzemekbe vitte Erdősi Sándor üzempszichológust. Tapasztalatait az Észak-Magyarország 1970. április 21-i számából ismerhetjük meg. A pszichológiának a gyár kerítésén belül is nagy jövőt jósoltak az érkezésekor, és az ÓKÜ még „szűz” terület volt – írja a lap. Az egyik helyi párttikártól megkapta például, hogy bár alapos és nagy munkát végeztek, de ennek eddig semmi gyakorlati hasznát nem vették.

Legyen beleszólásuk

Egyebek között a közlekedési gyárrészlegnél vizsgálódott a kollégáival a szakember. Azért itt, mert nagy a fluktuáció. Két év alatt a 180 dolgozó közül 21-en változtattak munkahelyet önszántukból – tudjuk meg.

A munkahelyhez való ragaszkodást ugyanolyan mértékben befolyásolja a brigádon belüli hangulat, mint a pénz. Hasznos lenne tehát a bér és a jutalom elosztásába még jobban bevonni a brigádot – mondja a lap interjújában a pszichológus.

Sérelmes, hogy a gyáron belüli a munkaerő-vándorlással kapcsolatos nagyobb összefüggések vizsgálatából az üzempszichológiai osztályt „kifelejtették”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában