felsőoktatás

2020.04.21. 20:00

A felvételi is másként lesz

Változtak az egyetemi záróvizsgák szabályai is, kerülni kell a személyes érintkezést.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

A felsőoktatási felvételikkel és az egyetemi záróvizsgákkal kapcsolatban is döntött a napokban a kormány. Többek között: az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban a személyes jelenlétet igénylő vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy a másfél méteres távolság tartása folyamatosan biztosított legyen. A tanárképzésben a pályaalkalmassági vizsgálatában a jelentkező előzetesen megküldött motivációs levele szolgál alapul.

A záróvizsgák alkalmával pedig szintén kerülni kell a személyes érintkezéseket.

A másfél méteres távolság tartására ilyenkor is figyelemmel kell lenni, és a bizottság tagjainak számát háromról kettőre kell csökkenteni.

Hoznak-e jelentős változást az új szabályok a Miskolci Egyetem életébe? – kérdeztük Torma Andrást, az intézmény rektorát, aki jelezte, az egyetemen nem jellemző a személyes jelenlétet igénylő felvételi, így az erre vonatkozó szabály szinte alig érinti őket. A tanárképzésbe jelentkező diákok számára tartanak ugyan alkalmassági vizsgát, de mellé motivációs levelet is írnak, úgyhogy most csak az utóbbi lesz a mérvadó.

Nagy termekben

A záróvizsgák szervezése azonban az egyetem minden karát komolyan érinti.

– Az elmúlt hetekben a karok a távoktatásban használt digitális vizsgákra készültek, hiszen az eddigi jogszabályok szerint a hallgatók nem léphettek be az egyetem épületébe. Ez alól valószínűleg most felmentést kapnak. A dékánok fogják behívni meghatározott időpontra a hallgatókat. Nagyobb méretű termekben kell megszervezni a vizsgákat, hogy a megfelelő távolság tartható legyen – jelezte a rektor, hozzátéve –, a szakminiszter azt mondta, ki kell lépni a komfortzónánkból, mindenki számára egyértelmű, a mostani helyzet nem normális állapot. Ennek ellenére fontosnak tartom, hogy Magyarországnak élnie kell, benne minden intézménynek, a maga korlátozott lehetőségeihez képest. Akiknek érettségizniük kell, azok érettségizzenek, akiknek vizsgázniuk kell, azok vizsgázzanak! Minden intézménynek meg kell találnia a módszereket, lehetőségeket, amelyekkel a kívánt eredmény elérhető. Nem lenne jó, ha a rendkívüli helyzet miatt megállna az élet Magyarországon, a hallgatók elveszítenék a félévüket, a középiskolások az érettségit, az általános iskolásoknak pedig évet kellene ismételniük. Ha ilyen döntés születik, az szörnyű következményekkel járna – fogalmazott a rektor.

Megjegyezte: várják a részletes szabályozást, akkor látják világosan, hogy milyen teendőik vannak.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: A Miskolci Egyetem egyik terme – jelenleg nem léphetnek be az épületbe a hallgatók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában