Évforduló

2020.03.06. 19:30

Idén harmincéves lesz a Gyermekek Háza-Kézművesház

A kerek évfordulót egy különleges rekordkísérlettel ünneplik a ház munkatársai és a város közönsége.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Fennállásának harmincadik évfordulóján ünnepli ebben az esztendőben a kazincbarcikai Gyermekek Háza-Kézművesház. Az intézményegység a kezdetektől az Egressy Béni Művelődési Központ szakmai felügyelete mellett működött, jelenleg a művelődési házat is irányító Barcika Art Kft. része. A házat jelenleg Ursutzné Blága Krisztina vezeti, ő Gyermekek Háza alapítójától, Neszádeli Gyulától vette át az irányítást éppen tíz éve, 2010-ben.

– Magát a házat az 1980-as években elkezdődött nyitott-ház és játszóház mozgalom hívta életre, annak folytatása volt ez, mely intézményesített keretek között, játszva igyekezett lehetőséget teremteni a gyermeki kíváncsiság kielégítésére. A gyerkőcök itt tényleg játszva tanulhattak (és tanulhatnak a mai napig – a szerző) különböző technikákat a csuhékészítéstől az agyagozásig. A kezdeményezést Hazag Mihály, az Egressy művelődési ház akkori igazgatója nagyon támogatta, neki is köszönhető, hogy az Újkazinci városrészben egy családi házban kialakították az első székházunkat a Dózsa György Általános Iskola közvetlen szomszédságában. Itt kezdtük meg a működésünket 1990. május 27-én – mesélte az egységvezető.

Folyamatosan változtak

Eleinte délután voltak a foglalkozásaink, azonban mivel a gyerekeknek az elmúlt években egyre több lehetősége lett a szabadidő hasznos eltöltésére, a háznak is változtatni kellett. „Úgy tizenöt éve vezettük be az úgynevezett kézműves bérletet, melynek során az oktatási intézményekből iskolaidőben, szervezett formában érkeznek a diákok a foglalkozásainkra. Ma már ez a forma vette át a vezető szerepet, de természetesen megmaradtak a délutáni szakkörök is” – tette hozzá.

A kis házikó hosszú ideig, egészen pontosan huszonnégy évig adott otthont a barcikai Gyermekek Házának, 2014-ben viszont új, korszerűbb otthonra lelt: a régi Újvárosi Általános Iskola épületében kialakított Mezey István Művészeti Központ emeletére költözött. Jelenleg nyolc szakkörrel működnek, melyek a rajzolástól a foltvarráson, a barkácsoláson át egészen a tűzzománc készítésig kínálnak változatos időtöltést a gyerekeknek és a felnőtteknek is. A születésnapra is izgalmas programokkal készülnek.

– Az évfordulót egész évben ünnepeljük, a voltaképpeni születésnapra pedig egy harmincórás rekordkísérlettel készülünk, ezzel kapcsolatban már a hitelesítőkkel is felvettük a kapcsolatot. A terv az, hogy május 26-a délelőtt tíztől egy harminc órás non-stop játszóház indulna, ahol az agyagozástól kezdve a gyöngyfűzésen át a bábkészítésig, vagy a rajzolásig számtalan tevékenységgel várnánk kicsiket és nagyokat. Eddig nagyon sokan jelezték, hogy támogatják az akciót, a városi tévé egyik munkatársa például lufiból fog hajtogatni különböző figurákat a gyerekekkel együtt – részletezte a házvezető.

Abszolút szerelem

Ursutzné Blága Krisztina elmondta, a Gyermekek Háza neki és munkatársainak is több, mint egy egyszerű munkahely.

– Számomra ez a ház abszolút szerelem mindig örömmel járok be, több mint húsz éve dolgozom itt már az államvizsgás gyakorlatomat is itt töltöttem. A gyerekektől mindig azonnali visszacsatolást kapunk akár egy mosoly, egy ölelés formájában. Úgy érzem, hogy ha ők jól érzik magukat, szívesen gondolnak az itt töltött időre és ránk, akkor az a nap már hasznosan telt, megérte. A pedig külön öröm, hogy a kollégáim is szívükön viselik az intézmény sorsát, hivatásként tekintenek az itteni munkára – mondta.

Tudnivalók

A Gyermekek Háza-Kézművesház jelenlegi főállású munkatársai: Harsányi-Kovács Tamara, Kőhalmi Vivien, Kucsera Béláné Adrienn, Molnár Attiláné Zsóka és Ursutzné Blága Krisztina.

A jelenleg működő szakkörök és vezetőik: Színes Folt Klub: Luczi Lászlóné; Csipke Műhely Galéria: Neszádeliné Kállai Mária; Gobelin; Öltögetők Köre: Kissné Király Piroska; Tűzzománc Műhely: Farkasné Szabó Julianna; Barkács Műhely: Kiss Zsolt, Kiss-Kalocsai Ágnes; Rajz és Vizuális Műhely(1, 2): Szűcs Judit; Kézműves Kuckó: Papné Magyar Annamária.

(A borítóképen: A Gyermekek Háza munkatársai mindig vidámak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában