okos oszlopok

2020.03.04. 14:30

Év végére okosak lesznek az oszlopok

Az új funkciókhoz előbb áramra és internetre is szükség van.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Még ebben az évben „okosítják” mind a harminc, a város különböző terein, közterületein korábban kihelyezett a világítás mellett egyéb pluszfunkciók fogadására képes oszlopot – mondta el érdeklődésünkre a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője.

Az év végére működnek

– A berendezéseknek az elmúlt évben csak a beszerzése és kihelyezése történt meg, a felállított oszlopokhoz erős­áramú és optikai hálózat kiépítése szükséges. Jelenleg folyamatban vannak a szolgáltatók közötti egyeztetések, hamarosan pedig a munkálatok is megkezdődnek. Az év végére az oszlopok minden funkciója működni fog – mondta Veres László.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az új okoseszközöket a Modern városok program – okos Miskolc projekt részeként telepítették Lillafüredtől a belvárosig, Miskolctapolcáig zömében miskolci tereken és turisztikai helyszíneken. Ilyen eszközzel gazdagodott például a Szinva terasz, a Deák tér, a Hősök tere, a Vörösmarty tér, a Szent István tér, a Centrum előtti tér vagy az Erzsébet tér is, de a Petőfi térnél és a Szinvaparkkal szemben is van egy-egy okososzlop.

Számos funkció

Az oszlopok beüzemelésüket követően számos funkcióval rendelkeznek majd. Lesz bennük színes RGB LED-világítás távvezérlő funkcióval, wifihálózat, térfigyelő kamera, beépített vészhívó, két normál USB-töltőaljzat és háromszemélyes, az oszlopra rögzített ülőfelület is. Ezen túl három eszközben szállópor-koncentrációt mérő és adattovábbító berendezés is helyet kap.

Az első ilyen oszlopot tavaly tavasszal helyezték üzembe a Bartók téren, az a 125 éves ÉMÁSZ ajándéka volt Miskolc városának.

(A borítóképen: Az okososzlopnál az Erzsébet téren )

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában