Ha elromlik

2020.02.06. 19:30

Laptopok: hová forduljunk?

Nem az önkormányzat, hanem a NIIFI segíthet, ha kérdés merül fel az „ingyen” laptopok ügyében.

Hajdu Mariann

Osztják a laptopot: fotónk 2014-ben készült

Közel hat éve, 2014-ben volt, hogy laptopra pályázhattak a miskolciak és több Miskolc környéki település lakói. A „Digitális Miskolc Program” keretében térítésmentes kapták használatba a laptopot úgy 20 ezren. Ha gond volt később a laptoppal, akkor a Miskolci Programirodába lehetett vinni az eszközt, ott javították a hibákat. A készülékekkel már egyre több a baj – hiába, egy laptopnál matuzsálemi kor a hat év. Legutóbb pedig sokan arra panaszkodtak, hogy a rajta futó program használati ideje lejár. Nem tudják, hogy ők maguk telepíthetnek-e újat a gépre. Mi ilyenkor a teendő?

Állami tulajdonban

Valószínű, az önkormányzathoz is sok kérdés érkezhetett, mert közleményt adtak ki a témában, melyet Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője jegyez. Ebből kiderül, a laptopok nyertesei a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézettel (NIIFI) kötöttek szerződést, amely szerint az eszközök az intézet vagyonkezelésében állnak, és az állam tulajdonában vannak. A Miskolci Programiroda megszűnte, azaz 2016. november 4. után a használók minden, a programmal és a notebookkal kapcsolatos kérdéssel, problémával hozzájuk fordulhatnak. A notebookok frissítésével kapcsolatban tehát a miskolci önkormányzatnak nincs eljárási jogosultsága, vagyis minden jellegű tájékoztatásra és segítségnyújtásra a NIIFI jogosult. (Elérhetősége a keretes írásban olvasható.) A polgármesteri hivatal egyébként szerviz központot üzemeltet az ügyfélterében, amelyet a notebook meghibásodása esetén van lehetőség igénybe venni.

A közleményből azt is megtudhattuk, hogy a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) jogosult a laptopok rendeltetésszerű használatát ellenőrizni, ennek lehetőségét az akkori szerződés szerint (ami még mindig él) a használónak kötelessége biztosítani.

Meddig kell megtartani?

Kérdeztük a miskolci önkormányzat sajtóosztályát, hogy meddig kell megtartania a laptopokat a használóiknak. Sok közülük ugyanis mára használhatatlanná vált.

„A nyertesek 7 éves használati jogot szereztek, amely lejárta után a tulajdonos NIIFI rendelkezik a laptopok sorsáról” – válaszolt az önkormányzat. A szerződés szerint a használó köteles a notebook biztonságos megőrzéséről gondoskodni. Amennyiben nem teszi, úgy sikkasztás miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A NIIFI csak a 7 év letelte után jogosult a rendes felmondásra. Ha a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozzájárul ahhoz, hogy a NIIFI a notebookot használó tulajdonába adja, akkor a használati szerződés érvényét veszti


A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet a 1312/2016. kormányhatározatban foglaltak alapján beolvadt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségbe. (Cím: 1134 Budapest, Váci út 35., E-mail: [email protected], Tel: +361 795 2861, +361 450 3060).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában