Növényápolás

2020.01.26. 12:30

Télen is kell a levegő a növényeknek

A szobanövények is reagálnak a télre, másfajta törődést igényelnek.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/ÉM

Noha azt gondolnánk, hogy a lakásban tartott növényeknek mindegy, hogy milyen évszak van, ez cseppet sincs így. Egyrészt két évszak jelentős különbségeket hordoz magában a szobanövények számára is, másrészt sok közülük vegetatívabb életjeleket mutat telente, függetlenül a hőmérséklettől, ami körülötte van. Hiába van majdnem ugyan­olyan hőmérséklet a lakásban, télen a fűtés miatt a lakás magasabb részein – ahol általában a növények helyet kapnak – jóval melegebb van, és szárazabb a levegő.

Visszafogottabb fejlődés

Télen kevesebb napfény éri lakásunk díszeit, a szobanövényeket, így ilyenkor vissza­fogottabban növekszenek vagy virágzanak. A lakás levegőminősége is más lesz, mint nyáron, kevesebb vagy éppen több a szén-dioxid attól függően, hogy mennyi növény van és mennyit párologtatnak. Kevesebbet szellőztetünk ilyenkor, így állottabb a levegő, kevesebbet mozognak a levelek, hiszen nincs olyan levegőmozgás, széljárás, ami szintén kell ahhoz, hogy jól fejlődjenek. Kevesebb vízre is van szükség, hogy ne hűtsük le túlságosan a földet, emiatt viszont a gyökérműködés is lelassul, kevesebb tápanyagot vesznek fel. Nem lehet tehát ugyanazt a bujaságot, fejlődést elvárni szobanövényeinktől, hiszen ilyenkor azok is megpihennek. Érdemes óvatosan locsolni, állott vízzel.

A lakótelepi lakásokban viszont általában száraz meleg van télen, így ott a párásítás nagyon fontos. Érdemes többször locsolni heti egynél, de vigyázni kell, hogy ne álljon alatta a víz. A száraz meleg kiszárítja a talajt és a leveleket is, így lehet olyan növény, amit érdemes átrakni más helyre télen, mint ahol nyáron van.

Lehet például olyan növény, amelynek nyáron jó hely a napos ablak, viszont télen már nem megfelelő, főleg mivel a radiátorok, gázkonvektorok általában az ablakok alatt kapnak helyet. Az atkák is jobban megtelepszenek száraz melegben a növényeken, így erre is érdemes figyelmet fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában