Szikszó

2020.01.09. 12:00

Sem szilveszteri buli, sem autósorsolás nem volt

Kusza, rendezetlen helyzettel találta magát szemben az önkormányzat.

A nyereményautót már tavaly tavasszal kiállították, egyelőre nem lehet senkié

Forrás: ÉM

Többször beszámoltunk róla: Szikszó 2019-ben ünnepelte várossá válásának harmincéves évfordulóját, amely alkalomból egész éves rendezvénysorozatot szerveztek. A programokon résztvevők pecséteket gyűjthettek egy programkártyába, a kellő pecsétszámot összegyűjtők között pedig egy autó kisorsolását ígérték a szilveszteri, városi bulin.

Kié is az autó?

Nos az új városvezetés nemcsak az autót nem sorsolta ki, de szilveszteri buli sem volt a városban. Ennek az oka az, hogy kusza anyagi és jogi helyzettel találták magukat szemben.

– A januárban meghirdetett nyereményjáték hivatalos szervezője nem az önkormányzat. Egy alapítvány gyűjtötte az adományokat, támogatásokat, s ő kapta meg a tűzpiros BMW Mini személygépkocsit is a főtámogatótól. Ez azért is fontos, mert a sajtóban is sokszor az akkori polgármester és alpolgármester arcával megjelenő hírek mögötti szervezési-rendezési programot és annak költségeit a korábbi képviselő-testület sem látta, nem ismerte és nem hagyta jóvá. Így az új városvezetés sem kapott semmi konkrétumot arról az átadás-átvétel során – tájékoztatott dr. Piskóti István alpolgármester.

Novemberben az alapítvány részéről számos programsorozathoz kapcsolódó számla érkezett az önkormányzathoz, és az is kiderült, hogy a városháza udvarán lévő autó (mely az alapítvány tulajdona) kisorsolásakor esedékes mintegy 2,5 millió forint adó kifizetésének sincs forrása.

Az új városvezetés – ahogy írták a nyereményjátékban részt vevő szikszóiak iránti felelősségből kiindulva – úgy döntött, hogy az autó kisorsolásának feltételeit igyekszik biztosítani, de a jelenlegi anyagi helyzetben semmiképpen nem tudja vállalni a szilveszteri buli megrendezésének milliós nagyságrendű költségeit, így a szervező intézménynél kérte a munka leállítását. Közben a rendezvénysorozat honlapja és Facebook-oldala elérhetetlenné vált.

– Az igazi meglepetés ezt követően a sorsolás előkészítésekor ért minket, ugyanis kiderült, hogy nincsenek rendben a nyereményjáték lebonyolításának jogi feltételei, senki sem járt el a Szerencsejáték Felügyeletnél, nem intézte el az ilyenkor kötelező bejelentési, formai kötelezettségeket, nem rendezte annak illetékeit. A sorsolás így jogszerűen nem bonyolítható le – jelezte az alpolgármester még karácsony előtt.

Idén már lesz

Az önkormányzat most kidolgozza és jogszerűvé teszi az autó kisorsolásának feltételeit, rendezi a jármű tulajdoni helyzetét és a sorsolás költségvonzatait. Így ha ez sikeresen elvégezhető, akkor az autót a szerencsés nyertes a tavasszal már vezetheti. Azt a városvezetés külön jelezte: jó kezdeményezésnek tartja, hogy legyen Szikszón egy közös, hagyománnyá váló óévbúcsúztató rendezvény, s vállalja, hogy ezt 2020. december 31-re megszervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában