Kazincbarcika

2020.01.10. 11:00

Rekord mézeskalácsból

Tíz házikóból és egy templomból áll a barcikai mézeskalács-falu.

Tajthy Ákos

Viola az alkotókkal

Forrás: Magánarchívum

Újabb magyar rekord született Kazincbarcikán – az észak-borsodi járásszékhelyen decemberben Magyarország legnagyobb mézeskaláccsal borított épületegyüttesét készítették el. A Munkácsy téren kiállított látványosságot a város lakossága a Barcika Art Kft.-vel közösen készítette el.

A rekordot Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora hitelesítette, aki már nem először járt a városban, hiszen Kazincbarcikán az elmúlt években számos rekordot is beállítottak. Kalácska Viola, a Barcika Art Kft. rendezvényszervezője lapunknak azt mondta: a rekord témájával az ünnepek előtt elsősorban a gyerekeknek kívántak kedvezni.

– Mivel az adventi időszak és a karácsony egyik kedvelt édessége a mézeskalács, mindenképpen ebből a süteményből szerettünk volna alkotni valamit. Így esett a választás arra, hogy építsünk egy házat mézeskalácsból. Utánajártam annak, hogy mi a legnagyobb rekord, ami ezzel kapcsolatban Magyarországon akkor érvényben volt, és annak megdöntését tűztük ki célul. Eredetileg csak egy ház megépítésére gondoltunk, de mivel a mézeskalácsok összefüggő felületének el kellett érnie az ötven négyzetmétert, úgy döntöttünk, jobb ötlet lesz a kis falu, több mézeskalács házikó megépítése. – mondta.

Csapatmunka volt

Végül összesen hatvanhét négyzetméteres lett az a felület, amit a barcikaiak beborítottak mézeskaláccsal. A „sütifalu” összesen tíz házikóból és egy templomból áll, de itt kapott helyet Broda Zsolt alkotása, a Kazincbarcikát jelképező unikornis szobor kicsinyített mása. Kalácska Viola elmondása szerint a falu megépítése igazi közösségi élmény volt.

– Felhívásunkat követően nagyon-nagyon sokan csatlakoztak az akcióhoz, rengeteg mézeskalács érkezett. Családok és intézmények, kicsik és nagyok együtt sütötték a mézeskalácsokat. Sőt, a falu megépítésében is sokan segítettek. Nagyon jó érzés volt látni ezt az összefogást! – emlékszik vissza a cég munkatársa.

A csapatmunkát jól jelzi, hogy a mézeskalácsot több iskolában a szülői munkaközösségek gyűjtötték, a tetőt borító nagyobb süteményeket pedig az óvodások sütötték természetesen a szüleikkel együtt. A rekord jegyzőkönyvében összesen négyezer-nyolcszáz mézes süteménylap szerepel, de – mint Viola elmondta – ennél több készült: a mozgósítás olyan jól sikerült, hogy bőven maradt még sütemény.

Több is van

Barcika egyébként az elmúlt évtizedekben legalább tíz rekordot beállított, többet sport területen, de már Kalácska Viola nevéhez is több rekord köthető.

– Készítettünk már egyedi technikával készült óriás sálat, a város hatvan éves születésnapjára elkészítettük a legnagyobb subaszőnyeget, ami éppen hatvan darabból állt. Csináltunk egy majd ötven méteres ökojárdát közel húszezer műanyagkupakból (ez mai napig is látható a Mezey István Művészeti Központ udvarán) és elkészítettük a városlakókkal közösen egy hosszú színes süteményt is. Utóbbival két rekordot is megdöntöttünk: közel egy kilométeres hosszával ez a leghosszabb ilyen süti, de az egy időben egy helyen egyszerre legtöbben dolgozó emberek rekordját is megdöntöttük – sorolta Kalácska Viola, aki elárulta még: a mézeskalácsfalut szeretnék megőrizni, sőt, akár tovább fejleszteni, emellett viszont kollégáival már a következő rekorddöntést tervezgetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában