Ordasok a Bükkben

2020.01.22. 08:00

Nem féltek a farkastól – különleges videó kering a neten

Mi is belefutottunk abba a videóba, ami a Facebookon terjedt az elmúlt hetekben a Bükkben galoppozó farkascsaládról.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Illusztráció/BNPI

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa volt segítségünkre, és elmesélte, miért jelentős a felvétel és fontos az állatok jelenléte.

– Nagyon szerencsés találkozás volt, amit a kiránduló megörökített, egyrészt, mert nappal készült felvétel, és ezek az állatok leginkább éjszaka aktívak. Másrészt kézi kamerával készült, tehát viszonylag közelről, épp ezért az benne az izgalmas, hogy a farkasok nem vették észre a videót készítő embert. Bár az egyik farkas elindult abba az irányba, de nem észlelte, vélhetően a széljárás is megfelelő volt, emiatt nem érezte meg az emberszagot. Így készülhetett el ez a videó – mondta el érdeklődésünkre a szakember. – Viszonylag kevés az ilyen felvétel, mert tényleg „jó csillagállás” kell ahhoz, hogy ilyen fotók vagy videók készülhessenek. Évtizedek óta újra jelen vannak ezek a ragadozók a Bükk erdeiben, de ritka, hogy emberrel találkozzanak, még ritkább, hogy ezt megörökítsék, és még annál is kevesebb kerül nyilvánosságra. Persze készült már teleobjektíves fotó, illetve megannyi kameracsapdás felvétel róluk, de kézi kamerával keveseknek sikerült felvenni eddig – folytatta.

Ne féljünk a farkastól!

A farkasok egyértelműen elkerülik az emberrel való találkozást, így ez egy nagyszerű véletlen volt. Ha a kiránduló hirtelen mozdulatot tett volna, vagy a farkas meghallja a ruhája suhogását vagy egy ágreccsenést, bármi apró zajt, felkapja rá a fejét, és kiszúrja. Kérdeztük, hogy olyankor hogyan reagálnak a vadállatok.

– Az ember szemébe néz és elszalad. Bár az ember által is használt utak és a ragadozók útjai sűrűn keresztezik egymást, nem kell tartani attól, hogy találkozunk velük. Persze ez nem jelenti azt, hogy játsszunk „farkas keresőst”, nem szabad és nem ajánlott háborgatni a vadállatokat, a saját magunk és az állatok érdekében sem – figyelmeztet Gombkötő Péter.

A régi hiedelmekkel ellentétben a farkasok nem tekintik zsákmánynak az embert, tehát ha kirándulót érzékelnek, szinte kivétel nélkül visszahúzódnak, de még az előtt, hogy mi észrevehetnénk őket, hiszen messziről megérzik az emberszagot.

Fontosak az ökoszisztémában

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyik cikkében arra is felhívja a figyelmünket, hogy a sertéspestis kapcsán is fontos szerepe van ezeknek a nagyszerű ragadozóknak. Mivel általában a beteg, legyengült jószágokra vadásznak, ezért jelentősen mérséklik a fertőzések terjedését a csoportokban, s így közvetve a háziasított fajok betegségeinek terjedését is csökkentik. „A beteg állatok elejtése tehát fenntarthatóbb mezőgazdasághoz és végső soron egészségesebb emberi közösségekhez is vezethet” – írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában