Félnek

2020.01.22. 14:00

Megosztottak a helyiek

Van, aki támogatja, van, akit nem érdekel, van, aki ellenzi a forgalmirend-változást az Andor utcában.

Tajthy Ákos

Gyalog, kerékpárral és autóval is kedvelt útvonal az Andor utca

Fotó: Kozma István

Egyelőre ideiglenesen, de megváltozott kedd reggel a Görögszőlő és Andor utcák forgalmi rendje: az Avar–Károly utca közötti szakasz a belváros irányába vált egyirányúvá, szemben a korábbi renddel. Az intézkedésre azután került sor, hogy az önkormányzat a múlt héten kerekasztal-beszélgetésen egyeztetett az Andor utca és környékének lakóival és civil szervezetekkel.

Az átmeneti változás forgalomszámlálás után lépett életbe: múlt csütörtöktől hétfőig a József utcánál nézték az út forgalmát a reggeli órákban, február utolsó két hetében pedig újból számolnak majd. Minderre azért van szükség, mert a helyiek komolyan félnek attól, hogy az új helyzetben az Újgyőri főtérről könnyedén elérhető Maros utcán át sok autós fedezi majd fel a belváros felé szökőútként a Görögszőlő és Andor utcákat.

Kíváncsiak voltunk arra, a környéken élők mit szólnak az új forgalmi rendhez, ezért kedden kora délután felkerestük a kérdéses utcákat. Az Andor utcán az autóból kiszállva az Örs utca végén pillantottuk meg első riportalanyunkat, egy kismamát, aki négy hónapos gyermekével sétált. Marcsi (aki kérte, vezetékneve maradjon titokban) azt mondta, a környéken él, és éppen az utca nyugalma miatt szokta erre tologatni a babakocsit.

Csak reggel sok az autó

– Itt egyedül reggel van nagy forgalom, de nem gondolom, hogy ez az egyirányúsítás változása után másképp lesz – vélekedett.

Hasonlóan reagált Orosz Józsefné is, akit Andor utcai portáján kérdeztünk, miközben szomszédja aprította neki a tüzelőfát.

– Nem hiszem, hogy nőne az autós forgalom, itt napközben egyébként sem túl sok az autó. Reggel, meg délután valamivel többen jönnek erre, na de valahol nekik is közlekedni kell – tette hozzá mosolyogva az asszony.

Baglyos Zoltán kerékpárral tartott a belváros felé, de kérdéseinkre ő is készségesen válaszolt, miután leintettük.

– Heti rendszerességgel járok erre, és éppen azért, mert itt nem olyan nagy a forgalom, mint például a Győri kapuban. Meg aztán itt felfestett kerékpárút is van. Azt nem tudom, hogy nő-e majd a forgalom a mostani változás után, ha igen, az az itt élőknek biztos nem lesz kellemes. Ami engem illet, óvatosan közlekedek, remélem, hogy az autósok is vigyáznak majd rám – hangsúlyozta.

Nem mindenki támogatja

Laskóné Sándor Ágnesék éppen indulóban voltak, de mikor megtudták, miről faggatózunk, szakítottak időt a válaszokra, már csak azért is, mert markáns véleményük volt az üggyel kapcsolatosan: finoman szólva sem támogatják a forgalmirend-változást.

– Teljesen véletlenül akadtam bele az egyeztetésről szóló cikkükbe, és meglepődve tapasztaltam, hogy olyanok kezdeményezték a változást, akik nem is az Andor utcában élnek! Itt már az Újgyőri piac megállóinak felújítása alatti másfél hónapban is katasztrófa volt gyalogosan, babakocsival, rollerrel és kerékpárral közlekedni reggelente. Nem tudom, miből gondolják, hogy az autósok nem fedezik majd fel, hogy a Maros utcáról egyenes út vezet erre a szakaszra – méltatlankodott az utcában élő Laskóné Sándor Ágnes, aki emellett kiemelte: nagy probléma az is, hogy a gépkocsival közlekedők nagyobb része fitytyet hány a szakaszon kihelyezett 30-as táblákra. „Nem ritka az sem, hogy hatvannal-nyolcvannal száguldoznak itt – fűzte még hozzá.

A februári forgalomszámlálás után az érintettek ismét leülnek majd tárgyalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában