Járvány

2020.01.24. 17:30

Koronavírus: indokolt-e félnünk tőle?

A szakember szerint nem kell pánikolni, de azért nem árt az óvatosság.

Hegyi Erika

Szájmaszkot viselők a hongkongi repülőtéren

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Eddig nem ismert vírus felbukkanása okoz riadalmat a világban. A Kínából indult járvány már több országban megjelent, és halálos áldozatot is követelt. Az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában 470-re nőtt, a halálos áldozatok száma pedig 17-re emelkedett. A járvány immár az ország 14 régióját érte el, közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

A betegekkel közeli kapcsolatba került emberek száma 2197, közülük 1394 áll jelenleg is orvosi megfigyelés alatt, míg a többieket már hazaengedték. A számok azonban napról napra növekednek. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán tanácskozik a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és várhatóan dönt a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről.

Mindenhová eljuthat

Mennyire veszélyes az új vírus? – kérdeztük dr. Fehér Annamáriától, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház pulmonológus főorvosától, aki hangsúlyozta: egy új kórokozó megjelenéséről van szó, ami nemcsak Kína összes tartományába, de a globális turizmusnak köszönhetően akár a föld legtávolabbi szegletébe is eljuthat. Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ megerősítette, hogy az USAban Seattle-ben regisztrálták az első koronavírussal fertőződött beteget, aki korábban a kínai Vuhanban járt.

– Ez a vírus a koronavírusok új típusa, melynek hét ismert altípusa van. A korábbi években okoztak már járványokat más altípusok, 2002-ben és 2012-ben, de az új vírus viselkedését és az általa okozott tüneteket, szövődményeket egyelőre vizsgálják. Az általa okozott betegség tünetei pedig hasonlítanak az influenzára. Tehát hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség, izomfájdalmak, emésztőszervi panaszok (hányás, hasmenés) – sorolta dr. Fehér Annamária főorvos azzal folytatva, hogy azt is tudni már, hogy az új vírus terjedése Kínából, egy vuhani piacról indulhatott.

A koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak, és cseppfertőzéssel terjedhetnek. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok már január közepén leszögezték, hogy a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó. Az információkat szerencsére nem tartották vissza a közeli mikrobiológiai laborból, rögtön jelezték, hogy egy újfajta vírusról van szó, a genomját is megállapították, de még tovább vizsgálják.

Reptéri vizsgálat

A főorvos felhívta a figyelmet: Magyarországon még nincs koronavírussal fertőzött beteg, de Ázsiában (Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Nepálban, Szingapúrban), Ausztráliában és az USA-ban már megjelent, de más országokban is vizsgálnak gyanús eseteket. Pánikolni azonban semmiképpen nem kell, hiszen úgy, ahogy az influenza, a koronavírus is a legyengült szervezetű, idős, krónikus betegekre jelent nagyobb veszélyt, a gyors felismeréssel a szövődmények kezelendők.

– Megnyugtató, hogy az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ közölte, San Francisco repterein, tekintve, hogy ide közvetlen járatok érkeznek Vuhanból, az utasokat alapos vizsgálatnak vetik alá. Az embereket egészségügyi kamerákkal vizsgálják, és egy orvoscsoportot is odairányítottak. Tehát még egyszer hangsúlyozom, pánikolni nem kell, hiszen a vírust hamar azonosították, és megtörténtek az óvintézkedések is. Ha az influenza tüneteit tapasztaljuk, nem kell rögtön az új vírusra gondolnunk, de ha Ázsiából érkező ismerősünkön vesszük észre az influenza tüneteit, akkor azért legyünk óvatosak – tette hozzá dr. Fehér Annamária.

Mit tegyünk?

A kutatási eredmények szerint az új koronavírus gyengébb ugyan a 17 évvel ezelőtt Kínában tomboló SARS-nál, de így is súlyosan fertőző. Különös aggodalomra ad okot, hogy a pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet miatt jelentősen emelkedik az utasforgalom Kínában. A WHO javaslata szerint a fertőzés megelőzéséhez rendszeresen, alaposan kezet kell mosni, köhögéskor és tüsszentéskor el kell takarni a szájat és az orrot, és kerülni kell a kapcsolatot azokkal, akik a felső légúti fertőzések egyértelmű tüneteit mutatják. Különösen körültekintőnek kell lenniük azoknak, akik Ázsiába, elsősorban Kínába utaznak, nekik az arcmaszk viselése is javasolt. Ha valaki ázsiai utazásról hazatérve influenzaszerű tüneteket észlel magán (láz, köhögés, légzési nehézségek), azonnal forduljon orvoshoz, és jelezze, hogy utazásról tért haza!


Hermetikusan lezárták

A tízmillió lakosú Vuhan városának kórházai megteltek betegekkel, akik az újfajta influenzajárvány tüneteit mutatják. Eközben a hatóságok hermetikusan lezárták a várost: sem repülőgéppel, sem vonattal nem lehet kijutni a településről, derül ki a Financial Times helyszíni riportjából. A kínai hatóságok el akarják kerülni, hogy olyan járvány törjön ki, mint 17 évvel ezelőtt a SARS-vírus pusztítása idején. Akkor 800 ember vesztette életét részben azért, mert a 2002-ben feltűnt kórokozóról csak 2003 februárjában jelentek meg az

első hivatalos információk.


Honnan származik?

A SARS-járvány idején ugyanúgy a légúti szerveket támadta meg az RNS-vírus. Az a kórokozó a denevérektől származott, így azt feltételezték, hogy a – hivatalosan – 2019-nCoV nevű változatnak is az lehet a hordozóállata. Később – a Nature szakcikke szerint – az Egészségügyi Világszervezet szakértői abból indultak ki, hogy halak lehetnek a rezervoárjai, mivel halpiacokon jártak a fertőzöttek, de Ázsiában itt nyulakat, sőt kígyókat is árulnak. Most úgy vélik, hogy utóbbiaktól indulhatott a 2019-nCoV.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában