Állás

2020.01.10. 20:00

Boldog új munkahelyet!

Sokan januárban kezdenek el új munkahelyet keresni, hála az újévi fogadalmaknak.

Bartók Nándor

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Szilveszterkor az emberek jelentős része tesz újévi fogadalmakat. Ennek az egyik oka az, hogy szeretünk jeles időpontokhoz, vagy eseményekhez köthetően változásokat eszközölni életünkben. Az egyik ilyen népszerű fogadalom az új munkahely.

Statisztika

Egy brit álláskereső portál felmérései alapján az emberek legalább kétharmada minimum elgondolkozik az új esztendő megérkezése kapcsán, egy új karrier lehetőségén. Januárban sokan úgy gondolják, hogy fellendül a munkaerőpiac, és rengeteg új lehetőség vár majd az álláskeresőkre, ebben az egyéként is munkaerőhiánnyal küzdő időben. Nos, ez csak részben igaz. A piac valóban ciklikusan működik és vannak fellendülő időszakok, viszont a január pont nem számít ilyennek. Ilyenkor rengeteg munkahelyen még elfoglaltak az éveleji munkálatokkal, és a leállásból való visszarázódással a dolgozók és vezetők egyaránt. Remek időszak lehet viszont ez a hónap a keresés megkezdésére.

Munkaerőhiány

Sokan hallanak híreket arról, hogy munkaerőhiány van az országban, mások példáiból viszont azt tapasztalják, hogy hónapokig keresgélnek, mielőtt valahová felvennék őket. Az igazság valahol a kettő közt van. Rengeteg szabad munkahely van, amit bárki megpályázhat, viszont ez csak bizonyos szakterületekre érvényes. Gyári munkát szinte állandóan hirdetnek, illetve a nagyáruházak is gyakran keresnek magukhoz új munkaerőt. Fejfájást ez a keresés azoknak fog okozni, akik valami specifikusabb állást szeretnének maguknak.

Tennivalók

Amennyiben valaki rászánta magát, hogy új pálya után nézzen, fontos, hogy ne ugorjon fejest az ismeretlenbe. A legtöbb ember nem néz utána eléggé az aktuális álláslehetőségeknek. Fontos, hogy ne csak egy álláskereső portál hirdetéseit nézzük végig. Szerezzünk több tapasztalatot, és kövessük nyomon legalább heti rendszerességgel a változásokat.

Érdemes tapasztalatot szerezni állásinterjúkon, és egy megfelelő, jól összerakott önéletrajzzal pályázni. Ebben a helyi munkaügyi központok is tudnak segíteni, illetve a különböző állásbörzék is hasznosak lehetnek. Az interneten pedig úgyszintén rengeteg tipp és tananyag van arról, hogyan is tudunk minél jobban érvényesülni, ha új munkát szeretnénk.

A lényeg, hogy ne féljünk változtatni, ha zsákutcában érezzük magunkat hivatásunk szempontjából, viszont ne sajnáljuk rá az időt, ha változást szeretnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában