Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.12.10. 08:00

Vérvétel és bonyodalmak

Van, aki órákat várakozott, mások harminc perc alatt végeztek a vérvételen.

Vizsgálatra váró vérminták

Forrás: ÉM

Vérvételre váró emberek kígyózó soráról jelent meg fotó nemrég a közösségi oldalon. A felvétel Miskolcon, a Csabai kapui rendelőintézet vérvétele előtt készült, ahol az emberek – legalább ötvenen – kint állnak a hidegben a vérvétel feliratú ajtó előtt. A fotó alatt háborgó megjegyzések a magyar egészségügyről, mások viszont arról írtak, hogy a sor ugyan hosszú volt, de gyorsan haladt.

Sok is, kevés is…

A napokban mi is ellátogattunk a Csabai kapui szakrendelő vérvételére. Ezúttal senki nem állt sorba. A meleg váróteremben körülbelül 30-an lehettek, mindannyian ültek, a vérvétel pedig párhuzamosan három helyiségben történt. Az egyik kifelé igyekvő férfit kérdeztük meg, mennyit kellett várnia, azt mondta, fél óra alatt megvolt.

Olvasóink tapasztalatai azonban különbözőek. Volt, aki azt mondta, két órát várakozott a vérvételen. Egy másik olvasónk a megyei kórház Szentpéteri kapui laborjában járt, és megdöbbentette, hogy a sor a következő folyosóra is átkígyózott. Egy újabb olvasónk azt mesélte, hogy amikor megérkezett a vérvétel helyszínére, a Csabai kapuba, megijedt, mert rengetegen várakoztak, de aztán látta, hogy gyorsan halad a sor, így kevesebb mint fél óra alatt túl volt az egészen.

Megpróbáltunk utánajárni, hogy Miskolcon és a megyében hol veszik le a vért ingyenesen. (Ugyanis magánrendelők is hirdetnek laborvizsgálatot, de azokért fizetni kell.) Dr. Dienes István háziorvostól megtudtuk, a megyei kórház három telephelyén van vérvétel, tehát a Szentpéteri kapuban, a Csabai kapuban és a diósgyőri szakrendelőben. Július óta lehetőség van arra is, hogy a háziorvosok vegyenek le vért, de ezt nem mindenki vállalja, és a vért a rendelőkből hetente csak egyszer szállítják el.

Dienes István azt tapasztalta, hogy olykor valóban hosszú sorok alakulnak ki a szakrendelők vérvételén, de általában nem kell órákat várakozni. Megjegyezte: mivel az utóbbi években nagyot fejlődött a labordiagnosztika, a vérvételek száma is megnőtt. Részben ezzel is magyarázható a sorok kialakulása.

Érdeklődtünk a miskolci MÁV-rendelőben. Kiderült, itt csak egy kis labor működik, ezért a vérvételre előjegy­zik a betegeket, és két hét a várakozási idő. Felhívtuk a diósgyőri szakrendelést, azt mondták, ide bármelyik munkanap lehet menni reggel 7-től 9-ig. A betegek száma változó, kedden általában sokan vannak, mert akkor veszik le a vért a pajzsmirigyműködés vizsgálatához is.

Egy nap lenne

De mi a helyzet vidéken? Megtudtuk: azoknak van szerencséjük, akik valamelyik városban laknak, mert ezeken a településeken a kórházban vagy az egészségügyi központban leveszik a vért a laborvizsgálathoz. Azonban azok számára, akik olyan kistelepülésen laknak, mely távol található valamelyik várostól, már körülményesebb az élet. Regéc polgármestere, Bakos Ferenc lapunknak elmondta: ha nem lenne a falugondnoki busz, akkor az autóval nem rendelkező regécieknek egy napjába telne egy-egy szakorvosi vizsgálat vagy vérvétel, mert annyira rossz a tömegközlekedés. A falugondnoki busz azonban mindennap megjárja Encset, így egy délelőtt alatt elvégezhetők a városban az ügyes-bajos dolgok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában