Ezt írtuk anno 1989-ben

2019.12.25. 09:00

Most nem futja emlékhelyre

Kazincbarcika szeretne ilyet, és nem is vetik el teljesen a tervet.

Forrás: Wikippedia

Fiatal város Kazincbarcika, nincsenek műemlékei, emlékhelyei. Ezzel indokolja az itteni terveket 1989. december 27-i számában az Észak-Magyarország: emlékművet szeretnének. Ezt az elhatározást csak erősítette, amikor november 4-én elhelyeztek egy kopjafát az Egressy Béni Művelődési Központ előtt. Ezen ugyanis az állt, hogy „1956. Hazáért” Tehát csak egyetlen esemény emlékére állították. Továbbra is szükséges lenne egy városi emlékhelyre.

Helyszínek

A városi tanács megvizsgálta a kérdést, kijelölték a lehetséges helyszíneket. Az egyik beépítés becsült költsége 15 millió, a másiké 2,5—3 millió forintra rúg. Az utóbbira esett a választás. Egyhamar azonban nem készülhet el az emlékhely, mert megvizsgálták kialakításának pénzügyi feltételeit is, és kiderült: „a városi tanács 1990. évi pénzügy kondíciói nem teszik lehetővé még a jóval olcsóbb Fő térj változat megvalósítását sem.” A kérdésre emiatt csak 1991-ben térnek vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában