Advent

2019.12.07. 13:00

Korcsolyával Mátyás király szobra körül

Hogyan telik az advent más európai városokban? Összeállításunk.

Adventi díszeket áruló férfi Nürnbergben

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Felsorolni is sok, hány híres adventi vásár van a kontinensünkön.

Nézzünk néhány érdekességet. A sort a kihagyhatatlan Észtországgal kezdjük, hiszen ők azok, akik Európában a legrégebben, már 1441-ben állítottak nyilvánosan fenyőfát Tallin főterén. Aki eljut ebbe a csodálatos városba, próbálja ki a helyi sülteket savanyúkáposztával, a fekete pudingot és a különleges ízesítésű mézeskalácsokat se hagyja ki.

Kassa: mint a mesében

Kassán, Rákóczi és Márai történelmi városában az adventi ünnepek alatt tradicionális adventi vásár és mesebeli kivilágítás várja a látogatókat. A karácsonyi vásár helyszínén mindenki kedve szerint vásárolhat, az árusok pedig egyforma faházikókban kínálják portékáikat. Iparművészek, karácsonyi díszek készítői, borművesek, karácsonyi programok várják a látogatókat – az egész főutcán, több mint másfél kilométer hosszan kihangosítva.

Többször Európa legszebb karácsonyi vásárának is választották már a Budapesttől mindössze 299 kilométerre fekvő zágrábi adventi forgatagot. Nincs olyan pontja a horvát fővárosnak, ami ne bújna ünnepi köntösbe és a leglátványosabb programok a Jelacsics bán téren, a Zrinjevac Parkban, a King Tomislav téren és az Európa téren találhatóak. A helyi kézművesek portékái mindenhol fellelhetőek, a főtér körüli fákon pedig féktelenül sziporkáznak az ünnepi fények. A programok között mindenki ráakadhat a számára kedvesre, a szabadtéri jégpályán korcsolyázókat még nézni is élmény.

A hazánkhoz közeli szlovén középkori városban, Mariborban található a varázslatos külsejű Zimska Luftarca-nak nevezett adventi vásár. A hagyományos karácsonyi piacot városi rendezvények, koncertek, színházi előadások és partik kísérik. A Trg Leona Stuklja-, a Grajski Trg és a Trg Svobode-tereket érdemes végigjárni, hiszen mindenhol különböző rendezvényekre bukkanhatunk.

Az ukrajnai – kelet Bécseként is emlegetett – Lviv-ben hamarabb kezdődik a karácsonyi vásár, mint az ország bármely más részében. Sok ukrán kézműves árulja itt a portékáját, de a különféle etnikai partik, fesztiválok és mesterkurzusok színtere is az adventi Lviv. A levegőben folyamatosan az édességek csábító illata lebeg, ráadásul az áruk is meglepően olcsó, szemben más országok adventi vásáraival. A meleg italokon kívül eredeti, kézműves karácsonyi ajándék is beszerezhető itt.

Kolozsvárott az adventi vásár főleg a család ünnepe. Különleges hangulatát a régi és új találkozása, a nyugalom és a pezsgés harmonikus keveréke adja. A Szent Mihály-templom aljában épített mesevilágban barátságos, melegszívű légkör vár mindenkit ünnepi hangulattal, koncertekkel és élőzenével. A kis fehér házak között kínálják portékáikat az árusok és a jégpályán Mátyás király szobra körül lehet korcsolyázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában