Miskolc

2019.12.12. 19:00

Jó másfél milliárd kell a Papszer felújítására

Kedvező elbírálásra vár Miskolc katasztrofális állapotban lévő ikonikus épülete.

Szaniszló Bálint

A Herman Ottó Múzeum Papszeri kiállítási épülete olyan állapotba jutott, hogy a város önkormányzata idén tavasszal bezáratta az épületet, azaz a korábban benne működő kiállítások nem látogathatók, azokat visszabontották. A bezárás idején kérdésünkre a miskolci önkormányzat sajtóosztálya a következőképpen fogalmazott: „nagy volumenű felújítási munkálatok előkészítése kezdődik. ezért 2019. április 1-jével ideiglenesen bezár a Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete...”

Statikailag bizonytalan

A bezárás óta lényegében semmit nem sikerült megtudnunk az ominózus nagyszabású felújítási munkák helyzetéről, ezért újra az azóta megváltozott önkormányzathoz fordultunk arról érdeklődve, miként áll a felújítás előkészítése.

Mint megtudtuk, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatát – mint az intézmény fenntartóját – a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértői vélemény elkészítésére kötelezte.

Az elkészült szakvélemény rögzítette a szakmai megállapításokat és a szükséges beavatkozásokat. Ebből kiderül, hogy „az épület napjainkbeli statikai állapota volt olyan, ami szükségessé tette a kiköltözést”.

Az épület mára statikailag bizonytalanná vált, a helyzet azonnali beavatkozásokat igényel. A tetőszerkezet, a födém és a pinceszint vizesedésének problémája sürgető megoldást kíván. A szerkezeti megerősítés az épület minőségi megújításához elengedhetetlen.

Lobbi kellene!

A rendelkezésre álló szakvélemény a múzeum kiállításainak elköltöztetését is indokolttá tette. Ennek folytán az épület aktuálisan funkció nélkülivé vált.

Az a bizonyos felújítás azonban – mint megtudtuk – a forráshiány következtében nem vehette kezdetét na mai napig. Előzetes becslések szerint az épület felújításához szükséges forrás mértéke 1,5 milliárd forint.

Az önkormányzat jelenlegi sajtó osztályától kapott tájékoztatás szerint „a szükséges pénzügyi forrás biztosítása érdekében állami támogatás, műemlék-felújítási pályázat, illetve erre irányuló lobbitevékenység szükséges...”

Legújabb fejlemény az ügyben, hogy a Miniszterelnökséggel lezajlottak a kellő egyeztetések az épület felújításához forrásbiztosítás céljával. Ezek eredményére vár a miskolci önkormányzat.

Miskolc egyik legrégebbi középületeként tartják számon a papszeri épületet. A korábbi, XV. századi épületmagból fokozatosan épült ki, 1899-ig református iskola, azt követően múzeum működött itt. Ma is egyértelműen a város ikonikus épületeként kezelik. Az épületet 1899-ben kapta meg a múzeum. és első állandó kiállítását 1902-ben nyitotta meg. Az épületben korábban három állandó kiállítás is volt, a Miskolci Évszázadok című várostörténeti kiállítás, a Mit ránk hagytak a századok című régészeti kiállítás és a Magyarország ásványai tárlat. A papszer 1973-ig a Herman Ottó Múzeum igazgatóságának is otthont adott.

A kiállítási épület legutóbbi időszakában a díjnyertes Elit alakulat – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című tárlat – amelyet 2014-ben nyitottak meg – látogatók sokaságát vonzotta a múzeumba. A kiállítást a bezárást követően lebontották, csakúgy, mint az Egy miskolci nemes az országos politikában – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai címűt.

Nem volt rá pénz

Egyébként néhány évvel ezelőtt a műemléki védettség alatt álló épület állagmegóvását és megújulását is szolgáló felújítási tervét a műemléki testület nem fogadta el, olyan szakmai elvárásokat fogalmaztak meg, amelyeknek a finanszírozását az akkor elérhető pályázati források már nem tették lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában