áradás

2019.11.14. 17:30

Magasan tetőzik, de nem okoz gondot a Sajó

A töltések és nyílt árvízi területeken kívül más várhatóan nem kerül víz alá.

Horváth Imre

.Árad a Sajó

Fotó: Vajda János

Bár szerdán még úgy tűnt, akár komoly gondot is okozhat az áradó Sajó, végül úgy tűnik a kedvezőbb forgatókönyv valósulhat meg. Az éjszakai órákban további szórványos esők, záporok voltak a Sajó és a Hernád szlovákiai vízgyűjtőin, ugyanakkor a lehullott csapadék mennyisége némileg elmaradt a várakozástól. A következő napokban szárazabbra fordul időjárásunk, az árhullámok csapadékutánpótlása gyakorlatilag megszűnik, tájékoztatott az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

A Sajó árhulláma csütörtök hajnalban 326 cm-es vízállással tetőzött Sajópüspökinél, napközben pedig megkezdődött az egyelőre lassú apadás. Mivel a folyó szlovákiai mellékvizei továbbra is bővizű állapotot mutatnak, ezért az apadás intenzívebbé válása egyelőre nem várható.

Tetőzés

Sajószentpéternél csütörtök reggel 8 órakor 234 cm-es áradó vízállást észleltek – az I. fokú védekezést 250 centinél kezdik. Itt a folyó péntek hajnalig, reggelig tovább árad majd. A várható tetőzés a Sajón Sajószentpéternél 340 ± 20 cm, pénteken – a III. fokot 350-nél rendelik el.

Felsőzsolcánál csütörtök reggel 8 órakor 169 cm-volt a vízszint, a várható tetőzés 290 ± 20 centimétereb várható pénteken délelőtt – az I. fokot 300 centiméternél rendelik el.

A Hernád árhulláma jelenleg a Ruzsini víztározó térségében tetőzik, ahol az érkező víztömeg egy részét visszatartják. A folyó hazai szakaszán jelenleg alacsony, helyenként közepes a mederteltség A következő napokban a Hernádon az I. fokú készültségi szintek közelébe emelkednek a vízállások, és esetleg Gesztely térségében rövid ideig és csekély mértékben meg is haladják majd azt. A többi, az ÉKÖVIZIG kezelésébe tartozó vízfolyáson továbbra sem várható jelentősebb vízszintemelkedés. A vízügyi szakemberek természetesen ügyeletet tartva folyamatosan ellenőrzik a vízszinteket és a műtárgyakat a folyók mentén.

Újabb útlezárás

A Sajó áradása miatt lezárták a szakemberek a 2603-as utat is a 26-os főút és Sajókaza között. A reggel elárasztott 2523-as út Putnok és sajóvelezdi elágazás közötti szakaszán is tart még a lezárás. A korlátozások ideje alatt Sajókazát a 26-os útról Múcsony felé lehet megközelíteni. A 2523-as út érintett szakaszának lezárása miatt továbbra is a 26-os főúton lehet kerülni, a forgalmat Vadna felé terelik.

A 26-os főutat a teherautók is díjmentesen használhatják – adta hírül közleményében a Közút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában