pénzügyek

2019.11.08. 08:00

Jut mindenre amire kell, de semmi extra

Magyarországon a vásárlóerő Budapest környékén a legmagasabb. De vajon mire elég egy átlagos borsod megyei család havi jövedelme?

Nagy-Hankó Krisztina

Valószínű, térségünkben kevés családnak jut tengerparti nyaralásra

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pressmaster

„Magyarországon az egy főre jutó vásárlóerő 7416 eurós értékkel (2,44 millió forint) idén lépte át először az európai átlag felét. Ezzel Magyarország – Lengyelország mögött – a 30. a vizsgált országok rangsorában” – a hirado.hu tájékoztatása szerint. A tavalyi évhez képest változások tapasztalhatók a megyék rangsorában. Az első hely továbbra is a fővárosé. Lakosainak fejenként 9230 euró (3,04 millió forint), azaz az országos átlagnál közel 25 százalékkal nagyobb, ám az európai átlagnál még mindig 37 százalékkal kevesebb összeg áll rendelkezésére. Magyarország húsz megyéjéből mindössze ötben magasabb az egy főre jutó vásárlóerő, mint az országos átlag. Ezek mindegyike Közép-, és Nyugat-Magyarországon található. Ezzel szemben az ország megyéinek háromnegyede az országos átlagnál alacsonyabb vásárlóerővel bír, közülük az utolsó Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Talán egy nyaralásra is

Zsanett Szerencsen él, egy másfél éves kisfiút nevelnek a párjával. Havi bevételük 400-450 ezer forint között mozog. Van egy lakáshitelük, amely 57 ezer forint, fűtés korszerűsítésre is vettek föl hitelt, az 8000 forint havonta. Összesen rezsire és szolgáltatásokra 30-40 ezer forint megy el. Autójuk van, de tömegközlekedési költségekkel is kell számolniuk, ez 20-30 ezer. A gyermek bölcsődei ellátása nagyjából 10 ezer forint havonta. Az élelmiszer, tisztítószer és ami a háztartáshoz kell, illetve a kicsinek pelenka és egyéb ápolási szerek nagyjából 160 ezer forintba kerülnek egy hónapban. Van lakáscélú megtakarításuk, amely 20 ezer forint. Zsanett jelenleg még gyeden van, egy hónap múlva megy vissza dolgozni. Most is tudnak egy kisebb összeget félre tenni szórakozásra, kikapcsolódásra, nyaralásra. Azt tervezik, hogy a gyed extrával kiegészült jövedelmükből viszont több megtakarított pénzük lesz.

Nincs hitelük

Nettó 300-500 ezer forint között van a havi jövedelme a családi pótlékkal együtt Katának és férjének. A miskolci édesanya elmondta, hogy 14 éves és 4 éves gyermekük számára próbálnak mindent megteremteni. Rezsire átlagosan 40-70 ezer forintot költenek. Az összeg tartalmazza a kényelmi szolgáltatások, tévé, internet, telefon árakat is. Étkezésre, élelmiszer vásárlásra nagyjából 100-120 ezer forintot költenek havonta. Az iskolás gyermek étkezése ezen felül még 20 ezer forint, sportol is, erre nagyjából 30 ezer forint kell. Negyedévente sport ruházat, ami 20 ezer forint. Egy autó van a családban, aminek üzemanyag költsége 60 ezer forint egy hónapban. Szórakozásra átlagban havi 30 ezer forintot költenek, de ruházkodásra és külföldi nyaralásra is tudnak félre tenni, illetve nyáron több alkalommal belföldi kiruccanásra is van lehetőségük. Mindemellett megtakarításaik is vannak, ami 100 ezer forintot vesz el a családi költségvetésből. Kata szerencsésnek tartja a családja helyzetét, hiszen ők tudnak félre tenni, állítása szerint azért, mert nincs semmilyen hitelük. Azt is hozzátette, hogy a szülőktől is folyamatosan kapnak kisebb anyagi segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában