Miskolc

2019.11.29. 16:30

Az Eperjesi–Miskolci Jogakadémia hagyatéka

Ünnepélyes konferenciát, teremnévadót és emléktábla-avatót is tartottak.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Az 1665-ben alapított Eperjesi Kollégium 1919-ben költözött Miskolcra, ez volt az első felsőoktatási intézmény a városban. A jogakadémia a városháza épületében kapott helyet. Majd 1949-ben megszűnt, és 1981-ben indult újra. A rendszerváltást követően 1991-ben, az Evangélikus Teológiai Akadémiával kötött megállapodásnak köszönhetően az egyetem Állam- és Jogtudományi Kara az Eperjesi–Miskolci Jogakadémia „szellemi örököse” lett.

 

„A rendezvényen kicsit felidéztük a múltat és megemlékeztünk a nagy elődökről. A Miskolci Egyetem a tradíciókra nagy hangsúlyt fektet. A selmeci és most már az eperjesi hagyományok is megjelennek az egyetem történetében. Ezentúl a kari tanács ülései az Eperjes teremben lesznek, ahol talán még bölcsebb döntéseket tudunk hozni” – fogalmazott prof. dr. Csák Csilla, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja.

A campus gyökerei

A centenárium tiszteletére rendezett ünnepi konferencián dr. Raisz Anikó közigazgatási államtitkár és prof. dr. Torma András rektor felavatták az Eperjes termet, és leleplezték az ezt megörökítő emléktáblát. „Ennek az egyetemi közösségnek – ami egyébként az ország egyik legjobb campusa – nagyon fontos, hogy tudatosuljon, az intézménynek milyen múltja és gyökerei vannak. Illetve honnan erednek azok a diákhagyományok, amelyek részben élnek, részben újjáélednek a Miskolci Egyetem falai között. Lássák a hallgatók, hogy kik voltak az elődök, és kik lettek belőlük” – tette hozzá az államtitkár.

A rendezvény része volt továbbá a dr. Bruckner Győző jogtörténész professzort, a Miskolci Jogakadémia dékánját és dr. Zsedényi Béla alkotmányjogász professzort ábrázoló festmények – melyek az Evangélikus Országos Múzeum tulajdonában vannak – ünnepélyes elhelyezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában