Miskolc

2019.11.17. 08:30

Állattemető is kellene

Elhunyt kedvenceinket eltemethetjük kertünkben, vagy választhatjuk a kisállathamvasztást.

Detzky Anna

Az egyik kedvenc, Dolly nyughelye az udvaron van

Forrás: Magánarchívum

Novemberben meghalt szeretteinkre emlékezünk, akik körébe eltávozott kedvenceink is beletartoznak. Feltérképeztük, hogy milyen lehetőségei vannak a gazdiknak a háziállatok halálától, egészen a temetésükig, amelyről első körben a kisállathamvasztóval rendelkező Noé Állatotthon Alapítványt kérdeztük.

– Amennyiben az otthonunkban veszítjük el végleg kisállatunkat, a leghagyományosabb megoldás az, ha a kertünkben temetjük el, ami egy kutyaméretű állatnál legálisan megengedett – magyarázta Schneider Kinga sajtószóvivő. – A másik megoldás a közös megsemmisítés, amit a tetemelszállítóval rendelkező állatorvos, vagy a helyileg illetékes ebrendészeti telep intéz. Ide dögként lehet leadni a testet, ami utána a fehérje feldolgozóba kerül. Településenként változó, hogy házhoz jönnek-e érte, vagy a telepre egyénileg kell-e elszállítani.

Szigorúak az előírások

Néhány éve azonban már elérhetőek szeretettelibb eljárások.

Az egyik kedvenc, Dolly nyughelye az udvaron van Fotó: Magánarchívum

– Ma már több városban működik kisállathamvasztó, például Miskolcon és Nyíregyházán is. Itt egyedi hamvasztás történik, tehát egyszerre csak egy állattól búcsúzunk el és az égetés alatt jelen lehet lenni. A hamvakat utána pedig az általunk kiválasztott urnában haza lehet vinni és innentől a gazdi döntése, hogy felteszi a polcra, vagy elszórja, mondjuk a kedvenc sétahelyükön. A legszebb megoldás pedig a kisállat temető, ahol az emberek temetéséhez hasonló módon sírhelyeket tudunk bérelni sírkövekkel és fejfával. Már a hamvasztónál is nagyon szigorúak a környezetvédelmi előírások a káros anyag kibocsátással szemben és folyamatos a karbantartási kötelezettség. Viszont egy ilyen temető kialakításához még komolyabb közegészségügyi szabályoknak kell megfelelni, ezért az országban kevés helyen, inkább csak a fővárosban és környékén működnek legálisan kisállat temetők – mondta Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársa.

Sokan használnák

Annak is utánajártunk, hogy Miskolcon miért nem sikerült még legálisan működő kisállat temetőt létesíteni.

– Amikor a menhelyünk alatt megcsúszott a talaj, tudtuk, hogy nem maradhatunk a régi telephelyünkön, hanem újat kellett kialakítani. Berlinben volt szerencsénk tanulmányozni a városi menhelyet, amelynek a hátsó részében egy sztenderdizált állattemető működik. Itt az állattartók rendszeresen találkozhatnak közös emléknapokon és leróhatják kegyeletüket – tájékoztatott Kisfalvi Nyina, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány elnöke. – Amikor hazajöttünk, tartottunk egy rögtönzött közvélemény kutatást és azt találtuk, hogy Miskolcon is lenne igény hasonlóra. Meg is próbáltuk létrehozni, de rendkívül hosszú hatósági procedúra, ezért kudarcba fulladt az ügy. Sokan foglalkoztak már ezzel a témával, mert ez egy fontos kérdés. Tudjuk, hogy létezik egy illegális kisállat temető a Csanyikban. Gyakran szoktam arra sétálni kirándulások alkalmával és mindig látom, hogy gyertyák, mécsesek égnek és nem csak kutyákat, macskákat, hanem másféle háziállatokat is temetnek oda. Ennek persze közegészségügyi kockázatai vannak, de valószínűleg nem véletlenül választották az emberek ezt a területet, hiszen kietlen, ugyanakkor könnyen látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában