Ingatlan

2019.10.13. 11:00

Vége az albérletcsúcsnak, drágulást mutat a mérleg

Debrecenben 5, Miskolcon 14 százalékkal lehet a korábbiaknál drágábban lakást bérelni.

Szaniszló Bálint

Mélyebben a zsebbe kellett nyúlni az egyetemistáknak egy-egy albérletért

Fotó: Science Photo Library

Tamás a Miskolci Egyetemen tanul mérnöknek. Az utóbbi két esztendőben kollégista volt, de az idei tanévkezdetkor négy csoporttársával arra adta a fejét, hogy a campus közelében bérel lakást.

Nem igazán jól választották ki az időszakot, mert albérlet volt bőven a közeli avasi lakótelepen, viszont alaposan megnövekedtek a bérleti díjak, így mélyebben kellett a pénztárcába nyúlni. Tamást az induláskor a szülei is segítették, de a jövőben szeretné alkalmi munkával megkeresni az albérletrevalót.

Élen az egyetemi városok

A tanév szeptemberi beindulásával lényegében véget ért a csúcsidőszak az albérletpiacon. Az ingatlanos szakértők első mérlegükben megállapították, hogy a fővárost leszámítva lényegében a nagy egyetemvárosokban – így Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán, valamint a gazdasági, ipari szempontból erős, ezzel összefüggésben munkaerőpiaci szempontból legkedvezőbb helyzetben lévő városokban – élénk igazán az albérletpiac. Az érintett városok egyetemén tanuló diákoktól érkező kereslet mellett ugyanis megjelentek a munkát vállalók is.

Nagy a kereslet Debrecenben

Sommás megállapítás szerint ezekben a városokban az idén nőttek a bérleti díjak, de jóval lassabb ütemben, mint a korábbi években, amikor két számjegyű volt a drágulás.

Debrecenben például október elején a kiadó lakások átlagos bérleti díja 100 ezer forintot tett ki, éves szinten pedig 5 százalékos volt az áremelkedés. Az albérletek iránti kereslet Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben 10 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt.

Érdekesség, hogy két olyan város van az országban, ahol csökkentek az átlagos bérleti díjak tavaly októberhez képest: Sopronban 110 ezer, Szolnokon pedig 90 ezer forintos lakbért kérnek el havonta a tulajdonosok, ami éves szinten 8 és 10 százalékos csökkenésnek felel meg.

Lassan méregdrága

A miskolci albérletpiacon most átlagosan 80 ezer forintért lehet lakást bérelni. Ez 14 százalékos emelkedést jelent. Ez köszönhető az erős keresletnek, amely az ingatlan.com adatai szerint 19 százalékkal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában