Szomolya

2019.10.03. 12:30

Lekvárt főztek, fát sorsoltak

Tartalékolják a híres cseresznyét Szomolyán, amiből még többet szeretnének termeszteni.

Tóth Balázs

Készül a lekvár

Első alkalommal szervezett lekvárfőzést és szakmai programot a cseresznyeközösség számára a Szomolya Idegenforgalmáért Egyesület. A Faluházba várták a vendégeket rétessütésre és lekvárfőzésre, míg a helyiek számára szakmai előadást szerveztek a cseresznye ter­mesztéséről, valamint a Legyen minden portán szomolyai rövidszárúcseresznye-fa! programról, a csemeték kiosztásáról.

Sikere van

A lefagyasztott cseresznyéből lekvárt főztek. Ez az első ilyen akció, s megmutatják vele a jövendőbeli termesztőknek, hogyan tudják fölhasználni majd termésüket.

– Előre gondolkodtunk; sikere van a lekvárnak és a rétesnek is. Mindig tartalékoljuk a cseresznyét az ilyen alkalmakra, félve, hogy nem tartunk ki a következő termésig. A cseresznyefesztiválra látogató 8-10 ezer ember ugyanis fölvásárolja szinte az egész termést – fejtette ki Guczi István polgármester.

– A telepítési program az egyesület jó ötlete. Látszott, hogy nincs mindenkinek fája (450 portából csak 270-en) Szomolyán. Közösen felmértük az igényt, megszondáztuk a lakosokat, kik azok, akik szeretnének ültetni, de eddig nem jutottak fához vagy eddig nem gondoltak rá, de most mégis nevelnének fát. A megkérdezettek kétharmada szeretne ültetni. A Tescónak volt egy pályázata, amelyen 200 ezer forintot nyert az egyesület, ezt a pénzt visszaforgatjuk a fákba. Egyszerre nem tudjuk ellátni az egész falut csemetékkel, de most ötvenet sorsoltunk ki, a nyertesek tavasszal kapják meg az oltványokat, de utána számolunk, hogy mennyi fér még bele a keretbe – mondta Guczi István. Az önkormányzat sem tétlenkedik, közel háromezer fájuk van már, de további háromszázat ültetnek még.

A sarjakat Szentkirályról szerzik be, és azokat oltják a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye hajtásaival. Máshol nem terem meg a fajta, szinte csak a közigazgatási területen belül kedvezőek számára a viszonyok. Guczi István elárulta, az európai uniós földrajzi oltalom alá helyezés várományosai, a folyamat valahol elakadt, de megkapják.

Hozzátette, más szomolyai fajtákkal nem foglalkoznak, mert a rövidszárú fekete tette híressé a községet. Az ebből nemesített körülbelül tizenhat fajtában benne hagyták a szomolyai nevet, ami nem biztos, hogy mindig jó. Nagyüzemi termelésben a fekete elmehet, sokban hasonlít az eredetire, talán a szívformában is, de beltartalma és a színanyag mennyiségében nem teljesen, be is vizsgáltatták Debrecenben. Ezen kívül a száráról ismerhető meg, hiszen a híres szomolyai szára rövid, két, két és fél centiméteres.

Folytatják

A szakmai programot is folytatják, az elsőre termelőket hívtak meg, hogy lássák, mivel tudják javítani a maguk fáit. A termesztés iránt érdeklődők pedig majd alapot kapnak a kiskerti faneveléshez. A polgármester elárulta, csak a tavaszi ültetés vált be ennél a fajtánál, de kipróbálták az őszit is. Mivel iszapolni kell a faiskolából felvett fákat, újra beindul a nedvességfelvétel bennük, és a fagyok megroppantják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában