Putnok

2019.10.13. 08:00

Krumplis finomságok

Putnok mezőgazdasági múltja alapján sok burgonyás étel készült a városban, amit a fesztiválon is megmutattak.

Marosréti Ervin

Sorban álltak a putnokiak a krumplis ételekért

Az idei putnoki krumplifesztivál egybeesett egy megyei gasztrotúrával, amely Ózdról indult, Miskolcig tartott és bejárta Gömör számos települését. A résztvevők mindenhol valamilyen jellegzetes borsodi ételt kóstoltak meg. A számos állomásból egy nagyon fontosnak számított, a Tompa Mihály Művelődési Központ előtti terület, ahol temérdek krumplis finomság került az asztalra. A megyei önkormányzat tagjai mellett a gömöri város francia testvérvárosának delegációja is ellátogatott az eseményre.

Rengeteg érdeklődő

– Ez már egy olyan hagyomány, amit évről évre bővíteni kell – szögezte le Tamás Barnabás, Putnok polgármestere. – A meghívott vendégeken túl ugyanis nagyon sok putnoki magáénak érzi ezt a rendezvényt, valamint a környező falvakból is rengetegen látogattak el hozzánk ezen a napon. Úgyhogy nekünk a folytatásban az a feladatunk, hogy mindig többet és többet nyújtsunk a vendégeink, a lakosság számára.

Riz Gábor szerint igazi közösségformáló és -építő rendezvény a krumplifesztivál, amely összehozza a családokat, a putnokiakat és a Gömörben élőket. A térség országgyűlési képviselője úgy látja: az egyre színvonalasabb program identitást teremt, szerethetővé teszi a települést és annak lakosságát. Megismerik egymás gasztrokultúráját, valamint szokásait.

A városra jellemző

– A térségünkre jellemző a mezőgazdasági munka, így érthetően a krumplitermesztésnek nagy hagyományai vannak – fogalmazott Jeddi József önkormányzati képviselő. – Ebből adódóan nagyon sok gömöri étel tartalmaz burgonyát, ezért kézenfekvő volt annak idején elindítani ezt a programot. Azt látom, hogy az emberek egyre inkább kötődnek, ragaszkodnak hozzá, az őszi időszak egyik kiemelt eseményévé nőtte ki magát az elmúlt években.

A finomságokon túl a szervezők a szórakozásra is figyeltek. A nap folyamán megtartották a hagyományos szüreti felvonulást. Felléptek a domaházi hagyományőrzők, és a putnoki iskolások műsorát is sokan nézték meg. A Mohos sétányon a jó hangulatú napot a Balkán Fanatik koncertje zárta le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában