Október 23.

2019.10.22. 14:00

Így ünnepli a megyénk az 1956-os forradalom évfordulóját

1956. október 23-ra, azaz az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napjára emlékezik az elkövetkezendő időben az ország és Borsod-Abaúj-Zemplén megye ünneplő közönsége. A legfontosabb ünnepi programokat gyűjtöttük csokorba.

Október 22., kedd

ABAÚJSZÁNTÓ

15.00 Ünnepi megemlékezés az 1956-os emlékműnél (Béke utca). Kköszöntőt mond Sáfián Ádám polgármester, amit Czabányi Attila előadóművész ünnepi műsora követ

CIGÁND

16.00 Ünnepi megemlékezés a Nagy Dezső Művelődési Házban a Kántor Mihály Általános Iskola tanulóinak műsorával

16.30 Fáklyás felvonulás

16.45 Koszorúzás az '56-os emléktéren

EMŐD

18.00 Ünnepi megemlékezés az Emődi Művelődési Ház és Könyvtár előadótermében. Ünnepi beszéd. Ünnepi műsor: az Emődi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai. Fáklyás felvonulás és koszorúzás a II. világháborús emlékműnél. Közreműködik az Emőd Brass fúvószenekar.

ENCS

16.30 Nagy Imre szobrának és az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak tiszteletére állított emlékfa megkoszorúzása a Petőfi parkban

17.00 Ünnepi megemlékezés az Encsi Váci Mihály Gimnáziumban. Beszédet mond Karsai Attila önkormányzati képviselő, az Encsi Váci Mihály Gimnázium és Kollégium igazgatója. Műsort adnak a gimnázium diákjai, az ünnepi megemlékezésen köszöntik a város színesdiplomás pedagógusait.

MEZŐKÖVESD

10.30 Városi ünnepség térzenével és koszorúzással az 1956-os emlékműnél

11.00 Ünnepi műsor a Közösségi Házban. Az ünnepi beszédet követően a gimnázium diákjai mutatják be Igazat játszottak című műsorukat.

MISKOLC

10.00 A Miskolci Egyetem megemlékezése a Díszaulában. Ünnepi műsorral idézik fel az akkori történéseke, majd Szendi Attila, a könyvtár, levéltár, múzeum igazgatója beszél az ’56-os egyetemi eseményekről, hiszen a forradalom a Miskolci Egyetemet is érintette: onnan indultak a miskolci megmozdulások, az egyetemisták I-es előadóteremben tartott diákparlamenti nagygyűlésén hangzott el, hogy mit történt Budapesten, és ott fogalmazták meg 11 pontos követeléseiket a diákok, többek között a Varsói Szerződésből való kilépést is. Áldozatokat is követelt az egyetemen a forradalom, hiszen két hallgató – Kiss Gábor és Kölber Gábor – halálos találatot kapott. Az ünnepségen az egyetemisták nevében Tardi Roland bölcsész hallgató beszél arról, hogy mit jelent neki, egy mai fiatalnak 1956, majd a résztvevők felkeresik az ’56-os emlékhelyeket – az emlékparkot, az I-es előadótermet, a Szalay domborművet, az E/I-es kollégiumot –, ahol koszorúkat és virágokat helyeznek el, majd 14 órától a az egykori diákok a Szenátusteremben egy baráti találkozó keretében idézik fel emlékeiket, forradalmi élményeiket.

17.00 A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal ünnepi megemlékezése a Művészetek Házában. Demeter Ervion kormánymegbízott ünnepi beszéde. Ha vagyunk, legyünk... Emlékezés az 1956-os magyar forradalomra mesével, énekkel, zenével, férfitáncokkal, gyermekrajzokkal. Szereplők: Berecz András Kossuth-díjas előadóművész (ének, mese), Berecz István (tánc), ifj. Szerényi Béla (furulya, tárogató)

SZENDRŐ

16.30 A Hősök terén, az '56-os emlékműnél beszédet mond Dolányi János polgármester, az áldozatokért könyörgést mond Benke András református tiszteletes, Ferencz Károly római katolikus plébános, a műsorban közreműködnek az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai.

SZERENCS

09.00 Koszorúzás az Ifj. Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelep emléktáblájánál a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjaival

10.00 Koszorúzás ifj. Tatay Zoltán emléktáblájánál a Jókai utca 16. szám alatt a Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjaival

11.00 Koszorúzás Nagy Imre szobránál a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjaival

Október 23., szerda

BORSODNÁDASD

10.00 Ünnepi szentmise a Szent István Római Katolikus templomban

11.00 Ünnepi megemlékezés a Közösségi Ház és Könyvtár dísztermében, ünnepi beszédet mond Kormos Krisztián polgármester. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Móra Ferenc Általános Iskola hetedik évfolyamos tanulói. Felkészítő tanárok: Érsek Péter, Király Tibor, Sági Tibor.

11.45 Koszorúzás a Hősi emlékműnél (Hősök kertje), valamint a Hősök szobránál (Petőfi tér).

EDELÉNY

10.00 Ünnepi szentmise a görögkatolikus templomban

11.00 Koszorúzás a Forradalmak terén, majd városi ünnepség a Művelődési Központban, ahol beszédet mond Molnár Oszkár polgármester, közreműködnek a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola diákjai.

FELSŐZSOLCA

10.00 Felsőzsolca Város Önkormányzat Képviselő-testületének megemlékezése a Kegyeleti park ’56-os kopjafájánál. Beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő

12.00 Arnót, Felsőzsolca, Onga, Szikszó települések közös ünnepsége a szikszói dombon álló Turul emlékműnél

KAZINCBARCIKA

10.00 Ünnepi műsor az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. Közreműködik Veres Mónika „Nika” eMeRTon-díjas színésznő, Palcsó Tamás színész, énekes és a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tánc tanszaka.

10.45 Koszorúzás az 1956-os emlékműnél. Közreműködik a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara.

15.30 a Fidesz városi szervezetének ünnepsége az Egressy Béni Művelődési Központ mögötti kopjafánál. Demeter Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi beszéde, majd Ölveczki László pedagógus, valamint a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárainak és növendékeinek műsora.

MEZŐCSÁT

10.00 a Mezőcsáti Református Templomban ünnepi hálaadó istentiszteletet tartanak nemzeti ünnepünk alkalmából a Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola felső tagozatos

diákjainak ünnepi műsorával. Az istentiszteletet a templomkertben a magyar szabadságharcok emlékére emelt obeliszk megkoszorúzása követi. Ács Sándor tanító, 1956-os mártír emléktábláját a református általános iskola nagy udvarán koszorúzzák meg.

18.00 Városi megemlékezés a Hősök terén

18.20 Ünnepi műsor a Mezőcsáti Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. Ünnepi beszédet mond Siposné Horváth Anita polgármester. Az ünnep műsorban közreműködik Jancsó Dóra előadóművész, Juhász Tamás zongoraművész, Cselepák Balázs énekes, Kelemen Csaba színművész, Farkas Krisztina a Mezőcsáti Gimnázium 10. osztályos tanulója.

MEZŐKERESZTES

11.00 A Hősök terén ünnepi köszöntővel kezdődik a városi megemlékezés, majd az általános iskola tanulói, illetve a Mezőkeresztesi Kamarakórus előadása következik. Az ünnepség koszorúzással zárul.

MISKOLC

11.00 Koszorúzás a Zsolcai kapui emléktáblánál

11.30 Megemlékezés a Romek emlékoszlopnál

12.15 Koszorúzás Misley Emese emléktáblájánál

13.15 Ünnepi emlékezés a Hősök terén

14.00 A Széchenyi emléktábla megkoszorúzása

14.45 Emlékezés Nagy Attilára a színész szobránál

15.00 Koszorúzás Szabó Lőrinc emléktáblájánál

15.30 A megyei munkástanácsok és Babits László emléktáblájánál helyezik el az emlékezés virágait

16.00 Enmlékezés a Digép munkásgyűlésre az emléktáblánál

18.00 Ünnepi műsor az 1956-os forradalom tiszteletére a színházban a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek előadásában

NYÉKLÁDHÁZA

10.00 Istentisztelet a Ládházi Református Templomban

10.45 Ünnepi műsor a Szabadság téren. Ünnepi köszöntőt mond Tóth Balázs polgármester. Ünnepi köszöntőt mond dr. Pankucsi Márta szociológus. A műsorban közreműködik a Nyékládházi Ifjúsági Fúvószenekar és Nyékládháza Gyermekkórusának szólistái.

ÓZD

15.00 Megemlékezés az 1956-os emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Farkas Péter Barnabás, majd a történelmi egyházak képviselőinek könyörgése. Ünnepi műsort ad az ÓMI Zenés Színház. A megemlékezés koszorúzással zárul.

PÁLHÁZA

10.00 Ünnepi szavalat és koszorúzás a Református Templomkertben. Ünnepi megemlékezés a térségi Művelődési Házban. Ünnepi beszédet mond Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. A 8kor Színház műsora.

PUTNOK

9.00 Szentmise a római katolikus templomban

9.00 Istentisztelet a református templomban

10.00 Ünnepi beszédet mond Csipkés István önkormányzati képviselő, majd koszorúzás az ’56-os emlékműnél a Serényi László téri emlékparkban

11.00 Köszöntő. A Serényi László Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora. A képviselő-testület alakuló ülése a Tompa Mihály Közösségi Házban.

SAJÓSZENTPÉTER

10.00 Demeter Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi beszéde, majd a Mandala Dalszínház ünnepi előadása a Művelődési Házban. Az ünnepséget követően a megemlékezők koszorúkat helyeznek el a művelődési központ előtti emlékműnél.

SÁROSPATAK

16.00 Ünnepi megemlékezés a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium aulájában. Ünnepi szónok Remeczki Imre történelem szakos középiskolai tanár. Fellépnek a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai. A megemlékezést követően koszorúzás a református temetőben.

SÁTORALJAÚJHELY

09.00 Szamosvölgyi Péter ünnepi köszöntője az '56-os emlékjelnél. Koszorúzás.

09.30 Városi díszünnepség a Latabár Színházban. Ünnepi beszédet mond Dr. Ringer István, a PIM-Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója. Kovács Nóri Magyarország az én hazám című ünnepi műsora.

SZERENCS

09.00 Koszorúzás a Kossuth téren az 1956-os emlékműnél. Közreműködik: Hegyalja Pedagógus Kórus, Nagy József (szavalat)

10.00 Ünnepi megemlékezés a Rákóczi-vár színháztermében. Ünnepi beszédet mond Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere. Műsor: Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.

11.30 Megemlékezés ifj. Tatay Zoltán sírhelyénél a református temetőben a 792. sz. Bocskai István Cserkészcsapat Ifj. Tatay Zoltán Rajának tagjaival. Közreműködik: Nagy József (szavalat). Oleár István sírjának felkeresése a katolikus temetőben.

SZIKSZÓ

11.20 A hagyományos turulfutással kezdődik az ünnep

12.00 A Turul emlékműnél ünnepi beszédek, a Zsolca Táncegyüttes fellépése, majd koszorút helyez el Arnót, Felsőzsolca, Onga és Szikszó polgármestere.

TISZAÚJVÁROS

10.00 Ünnepi megemlékezés a tiszaszederkényi emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Kiss László önkormányzati képviselő. Közreműködik az Eötvös Diákszínpad Club'96 Fiatalok Egyesülete

11.00 Ünnepi megemlékezés az Ötvenhatos Emlékhelyen. Ünnepi beszédet mond Földes György történész. Az ünnepi műsorban közreműködik az Eötvös Diákszínpad Club'96 Fiatalok Egyesülete.

TOKAJ

16.00 Városi ünnepség a Tokaji Múzeum kertjében. Ünnepi beszédet mond Posta György, Tokaj polgármestere és Koncz Ferenc országgyűlési képviselő. Műsort ad a Dongó együttes. Ezt követően koszorúzást tartanak a Bethlen Gábor utcai emléktáblánál.

Október 25., péntek

MISKOLC

11.00 A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlése a megyeháza Dísztermében. Ünnepi beszédet mond Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár. A rendezvény keretében megyei kitüntető díjakat adnak át. A műsorban közreműködik a Kiss Kata Zenekar és a Sajóvámosi Arany János Általános Iskola tanulói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában