Október 23.

2019.10.22. 15:30

Egyetemi megemlékezés

A forradalomra emlékeztek az egyetemen.

Egyetemi megemlékezés

Fotó: Kozma István

A Miskolci Egyetem Díszaulájában tartották kedden az 1956-os forradalomról való megemlékezést. Ünnepi műsorral idézték fel az akkor történteket, majd Szendi Attila, a Könyvtár, Levéltár, Múzeum igazgatója beszélt az ’56-os egyetemi eseményekről. Elmondta a forradalom a Miskolci Egyetemet is érintette: innen indultak a miskolci megmozdulások, az egyetemisták I-es előadóteremben tartott diákparlamenti nagygyűlésén hangzott el, hogy mit történt Budapesten, és itt fogalmazták meg 11 pontos követeléseiket a diákok, többek között a Varsói Szerződésből való kilépést is.

 

Áldozatokat is követelt az egyetemen a forradalom, hiszen két hallgató – Kiss Gábor és Kölber Gábor – halálos találatot kapott – idézte fel az előadó. Az ünnepségen az egyetemisták nevében Tardi Roland bölcsész hallgató beszélt arról, hogy mit jelent neki, egy mai fiatalnak 1956, majd a résztvevők felkeresték az ’56-os emlékhelyeket – az emlékparkot, az I-es előadótermet, a Szalay domborművet, az E/I-es kollégiumot –, ahol koszorúkat és virágokat helyeztek el, délután pedig az egykori diákok a Szenátusteremben egy Baráti Találkozó keretében idézték fel emlékeiket, forradalmi élményeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában