csillagászat

2019.09.22. 16:30

Több évtizede tartó tudományos munka

A Magyar Csillagászati Egyesület Napóra Szakcsoportjának 2019. évi találkozóját tartották szombaton a Diósgyőri Gimnáziumban.

Nagy-Hankó Krisztina

Illusztráció

Forrás: Rainee Colacurcio

Fotó: NASA

A Magyar Csillagászati Egyesület Magyarország legnagyobb amatőrcsillagász egyesülete. Az Egyesület célja a csillagászat és űrkutatás népszerűsítése. Számtalan előadással, távcsöves bemutatással, programmal hozza közelebb a csillagok világát az emberekhez – mondta Leitner Zsolt, a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló szakkörvezetője. Az Egyesület tagjai leginkább lelkes amatőrökből áll, de találhatunk közöttük hivatásos csillagászokat is. Szakcsoportjaik egy-egy szakterülettel foglalkoznak mélyrehatóbban.

Miskolci napmegfigyelések

A miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban az 1950-es, 60-as, 70-es években jelentős napmegfigyeléseket végeztek. Ezek a megfigyelési eredmények részét képezték a Magyar Tudományos Akadémia napkutatásának. A városban számos napóra készült, melyek közterületeken, magánépületeken is megtalálhatóak. A feljegyzésekből katalógust állítottak össze.

Leitner Zsolt a konferencián tartott előadásban beszélt arról, hogy a Diósgyőri Gimnázium udvarán az 1950-es években épült meg Magyarország első középiskolai csillagvizsgálója. Az iskola földrajz-történelem szakos tanára, Dr. Szabó Gyula indította el ezt a csillagászati munkát, mely kisebb megszakítással a mai napig tart. A tanácskozás résztvevői és előadói az ország számos pontjáról érkeztek, de még határon túlról is. Akit kedvet érez a tudomány közelebbi megismeréséhez, az a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján minden információt megtalál és bármikor csatlakozhat a szakcsoporthoz is – tette hozzá a szakkörvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában