„Az én könyvtáram program”

2019.09.23. 13:30

Robotikával is foglalkoznak majd

Könyvtárpedagógiai műhelyt tartottak, ahol terítékre kerültek a legújabb fejlesztések is.

Bájer Máté

Farkas Ferenc szakmai vezető

Fotó: Ádám János

A szakmai közönség nagy érdeklődést mutatott az „Az én könyvtáram program” keretében hétfő reggel megrendezett workshop iránt. A könyvtárpedagógiai rendezvénysorozat, a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatásokat és a fejlesztett mintaprogramokat mutatja be.

A programmal elsősorban a helyi együttműködéseket erősítő információ- és tapasztalatcsere lehetőségét szeretnék megteremteni. Az előadók olyan témákban szólaltak meg, mint a digitális kompetenciák fejlesztése, a robotika megjelenése a könyvtárban vagy a nagy háború emlékezete. A megye könyvtárai közül a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár és az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtár vettek részt, de az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető docense, Lengyelné dr. Molnár Tünde is tartott beszámolót kihívások és lehetőségek a könyvtárakban címmel.

Robotika

„Könyvtárunk a mintaprogramok támogatásaként megvásárolta a robotika programcsomagot” – számolt be a közönségnek dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, aki hozzátette, arra törekszenek, hogy a megyében más helyekre is eljusson ez a lehetőség:

„Több példányban vettük meg a csomagot, ezért szeretnénk, ha nem csak Miskolcon, de egész B.-A.-Z. megyében a könyvtárosok és a pedagógusok is megismerkednének ezzel a lehetőséggel, és népszerűsítenék”.

Újhelyen már sikerrel

A Sátoraljaújhelyen már sikerrel kipróbált robotika program igazán izgalmas variánsa a könyvtári időtöltésnek. A foglalkozás sorozat keretében a résztvevő gyermekek megismerik Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művét. Értelmeznek és megvitatnak egyes részleteket, majd ezeket a jeleneteket ArTeC robotok építésével és programozásával átültetik a kézzel fogható valóságba. Az olvasott szöveg életre keltésén, kézzel fogható robotokká építésén keresztül a foglalkozás célja, a gyermekek motiválása az olvasásra, a szöveggel, az olvasással kapcsolatos pozitív élményeik gazdagítása, az ok-okozati kapcsolatok felderítése.

Az előadások előtt Farkas Ferenc, az EFOP Programiroda szakmai vezetője röviden összefoglalta az utóbbi időszak eredményeit:

„A könyvtári rendezvények száma tíz évvel ezelőtt olyan 30-40 ezer környékén mozgott. Az elmúlt években folyamatos növekedés mutatkozik: mára ez a szám 115 ezerre ugrott. A programok nem csak az olvasással kapcsolatosak, számos esemény kapcsolódik a digitális kompetencia fejlesztéshez”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában