Ezt írtuk anno 1989-ben

2019.09.05. 07:30

Messzire viszik a katonákat

Be kell vonulni. De miért nem lehet közelebb szolgálni? Prózai magyarázat a kínzó kérdésre.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

A megyénkbeli fiatalok nagy része az otthonától távol, dunántúli megyékben tölti a kötelező sorkatonai szolgálatát. Ez így nem olyan jó, a család és a katonaság érdeke is az lenne, hogy maradhassanak az otthonuk közelében – veti fel az Észak-Magyarország 1989. szeptember 4-i száma. Az illetékest kérdezték.

Becsülettel szolgálnak

A megyei hadkiegészítési és területvédelmi parancsnokság részéről megszólaló vezető „objektív és nagyon egyszerű” magyarázatot ad. Itt nincs annyi alakulat, amennyi elég lenne a helyből bevonuló sokaságnak, a Dunántúlon viszont sok az alakulat, de nincs annyi sorköteles, amennyivel feltölthetnék az állományt. De van jó hír is: érik a változás. A hadsereg a következő években radikális reformon megy majd keresztül, és ez lehetőséget teremthet arra is, hogy a katonai szolgálatát minden fiatal szűkebb pátriájában vagy annak közelében tölthesse ki.

Ennek a szolgálatnak a fiatalok többsége „becsülettel” eleget tesz – jegyzi meg a katonai vezető azzal kapcsolatban, hogy az úgynevezett alternatív szolgálatra csak 15-20 jelentkező volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában