monok

2019.09.21. 18:00

Kossuth Lajosra emlékeztek Monokon

„Monokon születtem, amott a szerencsi hegy tövében, ahol a rege szerint Árpád a honalapítás első áldomásait megüllötte” – írta magáról Kossuth Lajos, ámbár születésének pontos napját maga sem tudta.

Serfőző László

Tállyai keresztelkedésének anyakönyve tűzvész martaléka lett, a fellelt dokumentumok alapján csupán hagyatkozni lehet afelől, hogy a dátum 1802. szeptember 19. volt.

„Kossuth Lajos olyan példát mutatott Európának, amely az egész világon ismertté tette” – ezt már Koncz Ferenc országgyűlési képviselő mondta Monokon, az 1848–49-es szabadságharc és forradalom vezér­egyénisége születésének 217. évfordulóján. Kossuth értékes tulajdonságai közül kiemelte a kitartást, hiszen ahogyan a magyar ügyet őrizte a határokon túl is, az mindnyájunk számára példa lehet. Hozzátette, hogy politikai szerepvállalását sokan és sokféleképpen ítélték meg, de vitathatatlan, hogy a történelem lapjain egy új Magyarország kivívásáért küzdött. Bártfay Emese polgármester hangsúlyozta köszöntőjében, a monokiakat büszkeséggel tölti el, hogy ily nagy férfiú kötődik a községhez, mindent megtesznek annak érdekében, hogy méltón ápolják a Kossuth-kultuszt.

A Kossuth Lajos szobra előtti eseményen alkalomhoz illő műsort adtak elő a Kossuth Népdalkör tagjai, a helyi óvodások, Sasvári Léna, Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész és Laklóth Aladár színművész. A programot koszorúzások zárták a kormányzó szobra és születésének háza előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában