Miskolc

2019.09.15. 11:30

Az egész Avast szolgálja

Átadták pénteken a jezsuita gimnázium új tornacsarnokát és közösségi terét.

Tajthy Ákos

Az ünnepélyes megnyitó egyik pillanata

Fotó: Vajda János

Több mint egymilliárd forintos kormányzati forrásnak köszönhetően bővült új multifunkciós tornacsarnokkal a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium. Az új komplexumot pénteken ünnepélyes keretek között adták át a 25 éves évfordulóját ünneplő intézmény diáksága előtt.

Köszönetet mondott

Az eseményen először az intézmény igazgatója, Holczinger Ferenc mondott köszönetet mindenkinek, aki azért dolgozott, hogy a sportcsarnok és a közösségi tér megvalósulhasson.

– Annak idején a katedrálisok bő száz év alatt épültek fel, sőt ez ma sincs másképpen, elég csak a Sagrada Famíliára gondolni. Ez a létesítmény, amiben most állunk ehhez képest gyorsan, tíz év alatt jutott el az álmok szövögetésétől a tervezésen át egészen odáig, hogy ma itt közösen ünnepelhessünk – mondta az intézményvezető.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a jezsuita rend közösségépítő erejéről szólt.

 

– Az a lelkiség, amellyel ebben az intézményben találkozni, közel 480 éves, jelmondata: Mindent Isten nagyobb dicsőségére! Örülök, hogy ez az iskola a tanítását, lelkiségét alapításától kezdve nemcsak a diákságra sugározza ki, hanem az egész avasi lakótelepre is – tette hozzá.

Végül Alakszai Zoltán jegyző beszélt, aki köszöntőjében hangsúlyozta, öröm számára, hogy Miskolc városának képviseletében lehet jelen egykori alma materének ünnepén.

Követendő példa

– A gimnázium működésének két és fél évtizede alatt bebizonyosodott, mekkora értéke van a társadalmi felelősségvállalásnak, ami követendő példaként sugárzott ki a város egészére. Ezért támogatta a miskolci önkormányzat, hogy újabb területtel gazdagodhasson a rend. Mára elkészült ez a központ, ami nemcsak az itt tanulókat szolgálja a jövőben, hanem az egész Avast – mondta.

Az átadott multifunkciós tornacsarnok játékterében keresztben két kosárlabda-edzőpályát, ­hosszában futsalmérkőzések megtartására is alkalmas, szabványméretű kosárlabdapályát alakítottak ki, melyhez 240 fős mobil lelátó és edzőterem is kapcsolódik. A csarnok helyet ad majd városi klubok által szervezett sporteseményeknek és iskolai rendezvényeknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában